Foto: Anke Teunissen

Op bezoek bij het Gevangenismuseum

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Iedereen heeft wel eens over gevangenissen gehoord, maar hoe zien ze er van binnen uit? Het testteam neemt een kijkje achter slot en grendel in het Gevangenismuseum in Veenhuizen. 

Hoe een cel eruitziet? Julia heeft wel een idee: ‘Ik denk dat het een ruimte is met alleen een stapelbed en een wc.’ Sef heeft toch een ander beeld. ‘Soms staat er ook een televisie of een koelkast in.’ De testers gaan het ontdekken in het museum. ‘Ik denk dat we hier veel over de geschiedenis van gevangenissen gaan leren’, zegt Tygo.

Oude gevangenis

Het avontuur begint met een rondleiding door de oude gevangenis de Rode Pannen. Er staat een groot hek om het gebouw heen. ‘Daar probeerde vast wel eens iemand overheen te klimmen om te ontsnappen’, denkt Tygo. Voor de poort staat een medewerker met een grote bos sleutels in zijn hand. De poort wordt opengemaakt en de testers mogen naar binnen. Daar komen ze in een lange gang met allemaal celdeuren. Weer wordt er aan de sleutelbos gerammeld. Nu om een celdeur open te maken. Julia en Sef spieken om het hoekje. ‘Ik geloof bijna niet dat hier echt mensen in zaten’, zegt Sef. Het viertal gaat naar binnen. In de kamer staat een tafel met wat boeken, een televisie, een wastafel, een wc en een bed. Julia probeert het bed even uit. ‘Oh, dat ligt best lekker!’ De rest denkt daar anders over. Volgens hen ligt het bed helemaal niet zo comfortabel. ‘Het is ook wel een kleine kamer’, vindt Jennifer.

Foto: Anke Teunissen

Op slot

Even verderop wordt nog een celdeur opengemaakt. Dat was een isoleercel. ‘Daar zijn helemaal geen spullen’, merkt Julia op. 'Mensen die erg verward waren of straf kregen, moesten daar een tijdje zitten', legt de medewerker uit. Lang blijven de testers daar niet bij stilstaan, want de rondleiding gaat alweer verder. Door weer een deur komen ze op een luchtplaats. Daar konden gevangenen even een uurtje wat frisse lucht krijgen. Dan is de rondleiding al weer klaar. De cellen gaan weer op slot en de testers staan weer buiten. ‘Ik vond het interessant om zo’n gevangenis van binnen te zien’, zegt Jennifer.

Vloek

Na de rondleiding gaat het tweede onderdeel van vandaag van start: de speurtocht De Vloek van Veenhuizen. Een introductiefilm begint te spelen. Dit verhaal gaat over Marieke die verliefd wordt op de gewone jongen Gaius. Voor haar steelt hij een appel uit de tuin van haar vader. Marieke’s vader is woest! Hij sluit Gaius op en spreekt een vloek uit. De deur kan niet meer open! Maar er is een spreuk die de vloek weer kan opheffen. Daar moeten de testers naar op zoek. ‘Best spannend’, vindt Julia.

Schavot

Via zwarte buizen in de zaal krijgen de testers aanwijzingen. Telkens vinden ze een nieuw woord om uiteindelijk de spreuk mee te maken. Onderweg komen ze van alles tegen. Zoals een schavot, waar je echt even op kunt staan. ‘Hier werden vast rotte eieren en paardenpoep gegooid’, denkt Tygo. Ongemerkt komen ze verschillende figuren tegen uit de geschiedenis van gevangenissen en rechtspraak. Via bedelaars, criminelen en gevangenen komen de testers in de rechtszaal terecht. Eentje die er precies zo uitziet als in het echt. Tussen de dikke mappen met papieren van een advocaat vinden ze weer een woord om de spreuk te maken. Maar wat de oplossing was? Daarvoor moet je toch echt zelf naar het museum.

Foto: Anke Teunissen

Interessant

Tijd voor het eindoordeel. ‘Het was heel leuk. De speurtocht leert je veel over hoe het vroeger in de gevangenis was’, zegt Jennifer. Toch had Julia daar nog wel wat meer over willen leren. Ook Tygo heeft een kritische noot: ‘Op de binnenplaats was weinig te doen.’ Sef: ‘Maar de rondleiding door de oude gevangenis was wel interessant. Vooral om te zien hoe die cellen eruitzagen.’ Dat vond de rest ook erg indrukwekkend. Tevreden kijken ze terug op hun bezoek. Maar iedereen is toch ook heel blij dat zij niet hoeven blijven…

Cijfer: 8,4

+ leuke speurtocht
+ leerzaam
- weinig buitenactiviteiten

Het Gevangenismuseum, Oude Gracht 1 in Veenhuizen. www.gevangenismuseum.nl

Anderen lazen ook: Op bezoek bij het preHistorisch Dorp

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook