Foto: Najib Nafid
Testteam

Op bezoek bij het Museon-Omniversum

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Wat leeft er allemaal onder water? En wat wordt er gedaan om de zeeën en oceanen te beschermen? Het testteam zoekt het uit in Museon-Omniversum in Den Haag.

Bij binnenkomst is direct duidelijk wat het thema is van de nieuwe tentoonstelling in het Museon: de zee. Op een tafel liggen origami-blaadjes en instructies om papieren vissen te vouwen. Saar en Amira gaan meteen aan de slag, maar het valt nog niet mee. ‘Hoe moet dit nou?’ vraagt Saar zich af. Tijd om dat uit te pluizen is er niet, want de testers moeten op pad.

Oceanen beschermen

De eerste stop: het Pristine Seas-project (opgerepte zeeën) van National Geographic. Dat is erop gericht om de oceanen te beschermen. Tijdens verschillende expedities is de onderwaterwereld vastgelegd en die foto’s zijn hier te zien. Maar begin je met kijken? De testers lopen allemaal een andere kant op. Valentijn ziet een mooie foto met haaien en Saar een van een duiker onder het ijs. ‘Dat zou ik echt nooit durven’, zegt ze. Amira en Kai zijn fan van de foto’s van zeeleeuwen. Maar ook de andere foto’s vinden de testers indrukwekkend, al blijven ze er niet lang bij stilstaan.

Foto: Najib Nafid

Favoriete foto

Bij de fototentoonstelling horen ook twee opdrachten. Die maken onderdeel uit van de familie-tour die door het hele museum loopt. ‘Wat is je favoriete foto?’ leest Saar voor. Daar hoeft niemand lang over na te denken. ‘Die met die walvis!’ roept Valentijn meteen. Saar vindt de foto waarop een vrouw rieten manden maakt mooi. ‘Ik vind het bijzonder dat ze al die dingen met materialen uit de natuur maakt.’ Op een scherm kun je stemmen op je favoriete foto. De testers klikken wild op alle plaatjes. Dit is duidelijk het leukste onderdeel van de fototentoonstelling! Naast de foto’s zijn er in vitrines vissen en andere zeedieren zoals krabben te zien. ‘Zijn ze nou opgezet of echt?’ vraagt Saar zich af. ‘Wist je dat het skelet van een krab aan de buitenkant zit?’ weet Amira. ‘Ik vind het mooi dat je hier zoveel dieren kunt zien’, vindt Kai.

Waar of niet waar

In de schoolvakanties organiseert het Museon-Omniversum extra activiteiten over de zee, zoals de Vlotte Vis Kwis. Een quizmaster stelt allerlei vragen over vissen en andere dieren in de zee. De deelnemers mogen na elke stelling bij een bordje ‘waar’ of ‘niet waar’ gaan staan. ‘Is een zeepaardje een vis?’ vraagt de quizmaster. De testers twijfelen even... Valentijn, Kai en Amira gaan voor ‘niet waar’ en Saar voor ‘waar’. En zij heeft het goed! Zeepaardjes hebben dan misschien geen schubben, maar kunnen wel ademen via hun kieuwen. De quiz bevalt de testers wel. ‘Leuk dat je zelf mee kunt doen’, vinden Valentijn en Amira. Aan het einde mag iedereen even in de kist van de quizmaster kijken. Daarin liggen schatten uit de zee die je mag aanraken, zoals een echt zeepaardje en de snuit van een zaagvis.

Foto: Najib Nafid

Koepelfilm

Bij de expositie hoort ook een film Secrets of the Sea. In de Dome kun je die op een groot scherm bekijken. Amira is hier al vaker geweest: ‘Het lijkt daar net of de film om je heen is.’ De testers nemen helemaal bovenin de koepelvormige zaal plaats. ‘Ho, hier krijg ik wel een beetje hoogtevrees’, zegt Valentijn. En ook Amira voelt zich niet goed: ‘Ik word misselijk!’ Als de film start is dat gelukkig snel voorbij. In Secrets of the Sea komen allerlei bijzondere zeewezens voorbij. Zoals de hengelaarsvis, een superverstopper die plots tevoorschijn schiet om z’n prooi te pakken. Kai schrikt er van! Maar ook clownsvissen in anemonen en haaien die zich onder het zand verstoppen.

Interessant

Tijd voor het eindoordeel. De combinatie van een tentoonstelling en een film vinden de testers slim bedacht. ‘Je snapt daardoor beter waar alles over gaat’, vindt Saar. Kai: ‘De film is leuk, omdat alles echt op je af lijkt te komen.’ Valentijn vindt het leuk dat hij veel dieren heeft gezien. Toch zijn er ook minpunten: ‘De uitleg is in moeilijke taal voor volwassenen’, vindt Amira. Saar: ‘En de tentoonstelling mag ook wel wat interactiever. De familietour is leuk, maar zou nog leuker zijn als je echt naar antwoorden moet zoeken. Nu waren het meer denkopdrachten dan een speurtocht.’ Ondanks dat hebben de testers een hoop bijgeleerd. Amira: ‘Ik weet nu veel meer over de zee.’

Cijfer: 7,7

+leerzaam
+leuke combi film en tentoonstelling
-veel moeilijke taal
-niet zo interactief

Anderen lazen ook: Het testteam test: rozenlimonade

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook