Bram Petraeus
Testteam

Op bezoek bij het Nationaal Militair Museum

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Grote tanks, vliegtuigen en helikopters. Die zie je meestal in films, maar in het Nationaal Militair Museum in Soest ook gewoon in het echt. Het testteam gaat op oorlogspad.

De testers beginnen hun tocht door het museum bij een introductie-film. Allerlei beelden over oorlogen komen voorbij. Dan wordt het Wilhelmus afgespeeld. IJsbrand zingt zachtjes mee. Op weg naar het eerst onderdeel denken de testers na over een oorlog. Hoe zou het zijn om zelf mee te vechten in het leger? ‘Wij hebben nu gelukkig geen dienstplicht meer, dat komt doordat we nu met veel landen samenwerken’, weet IJsbrand. ‘Ja, in de NAVO’, vult Joas aan. Veel tijd is er niet om hier nog langer over na te denken, want het is alweer tijd voor het volgende onderdeel.  

Tweede Wereldoorlog

De testers beginnen aan de audiotour De klas van ‘45. Ze krijgen een koptelefoon op en de deuren naar het eerste onderdeel gaan open. Ze beginnen in een oud klaslokaal op oude houten schoolbanken en zijn even onderdeel van een klas uit 1945. Daar worden een aantal schoolkinderen voorgesteld, die allemaal de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Zodra de uitleg is afgelopen, zwaait er vanzelf een deur open. Door een donkere tunnel lopen de testers verder. Boem! Een harde knal galmt door de ruimte. Elin schrikt en Mathilde drukt haar handen tegen haar oren. 

Bram Petraeus

Piloot 

In de bunker waar ze in terechtkomen, horen ze over Cor. Hij vertelt over de slag om de Grebbeberg en dat er soldaten bij hem in huis kwamen. Na elk verhaal, zwaait de deur naar de volgende ruimte automatisch open. Mathilde wijst: ‘Daar moeten we heen.’ De testers lopen een groot vliegtuig in. Door het raam kijken ze naar buiten. Op de koptelefoon vertelt Jack over zijn vader, een piloot die in de oorlog naar Engeland is gevlogen. Jack vertelt dat hij zijn vader niet echt mist, want het is goed dat hij vecht in de oorlog. ‘Dat kan ik me echt niet voorstellen, dat je je vader niet mist’, zegt Elin. 

Bram Petraeus

Interessant

Daarna luisteren de testers ook nog naar de verhalen van Frits, Corrie en Ad. Zij vertellen over verzetsstrijders, kampen en de bevrijding. De route is zo boeiend, dat de testers steeds geconcentreerd blijven luisteren. ‘Het is echt mooi hoe alles gemaakt is’, zegt Elin. ‘Het voelt alsof je er zelf bij bent.’ Ook Joas vindt het erg interessant. ‘Echt een leuke manier om dit zo te doen.’  

Xplore

In het museum is niet alleen veel te zien, maar vooral ook veel zelf te doen. Bijvoorbeeld in de nieuwe speelruimte: Xplore. Daar spelen de testers samen een game. Met een joystick besturen ze een onderzeeër. ‘Kijk hoe goed ik ben!’ roept IJsbrand. In de ruimte staan verder grote speeltoestellen in de vorm van militaire voertuigen. De testers maken een ritje op een paard, duiken in een onderzeeër en kijken door de raampjes van de helikopter naar buiten.  

Bram Petraeus

Stormbaan

Dan lopen ze verder door een grote hal met gigantische echte voertuigen: tanks, vliegtuigen en helikopters. Hoe indrukwekkend ook, lang staan de testers er niet bij stil. Want hun oog is gevallen op het buitengedeelte. ‘Oh een stormbaan! Mogen we daar op?’ roepen ze in koor. En ze stormen op de baan af. Ze klauteren over de toestellen, klimmen in touwen en zwieren aan een lange touwschommel. 

Bram Petraeus

Koepel 

Tot slot bezoeken ze nog een grote koepel. Daar wordt een film afgespeeld over verschillende oorlogen in Nederland. Het beeld is overal om hen heen. De testers kijken hun ogen uit. Elin wil het helemaal afkijken. ‘Het is zo mooi gemaakt en ik kijk graag films.’ De jongens gaan verder naar de games die naast de koepel te vinden zijn. IJsbrand heeft direct in de gaten wat hij moet doen. ‘Je moet hier een tactiek bedenken om te winnen. Je kunt poppetjes laten aanvallen en verdedigen.’ 

Interactief en leerzaam

Dan is het alweer tijd voor het eindoordeel. ‘Ik vind het echt een aanrader. Je kunt hier heel leuke dingen doen’, vindt Elin. Daar is Mathilde het mee eens. ‘Er is veel te doen voor kinderen en er zijn ook veel films te zien.’ En die films zijn volgens Joas niet het enige pluspunt: ‘Het is allemaal heel interactief én leerzaam.’ IJsbrand weet nóg een groot voordeel van dit museum:  ‘Het is zo leuk dat je bijna niet door hebt dat je zoveel leert.’  

Cijfer: 8,8 

+ veel te doen voor kinderen 
- teveel om allemaal in een middag te bekijken 

Anderen lazen ook: Testteam: Op bezoek bij het Depot Boijmans van Beuningen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook