Foto: Rob Keeris

Op bezoek bij het preHistorisch Dorp

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Hutten, vuurstenen en een heleboel verklede mensen. Het testteam doet een flinke stap terug in de tijd in het preHistorisch Dorp in Eindhoven. En dat is soms hard werken. 

‘Willen jullie misschien mijn geheime poeder proeven?’ vraagt een vrouw als de testers het museumdorp zijn binnen gestormd. Raphael kijk even verbaasd naar haar kleding, maar snapt dan al snel dat ze bij het museum hoort. ‘Er lopen hier allemaal mensen die net doen alsof ze vroeger leven’, weet Cato. Raphael moet van de vrouw raden waarvan het poeder is gemaakt, maar hij heeft geen flauw idee. ‘Gedroogde brandnetel’, verklapt ze uiteindelijk, ‘En weet je waar mijn jurk van gemaakt is? Oók van brandnetel!’ ‘Prikt dat niet heel erg?’ wil Josephine weten. Helemaal niet, volgens de vrouw. Als je de brandnetels maar op een goede manier plukt en verwerkt, kun je er superzachte stoffen van weven.

Vuur maken

Interessant, vindt Josephine. Maar wat gebeurt daar even verderop nou? Een man in een bruin gewaad tikt met een steen op een stukje ijzer. De vonken spatten ervan af! Iedereen die komt kijken, mag zelf proberen om een mini-kampvuur van een paar takjes te maken. Cato stampt met haar steen keihard op het ijzer. ‘Ik heb een vonk!’ roept ze enthousiast. Helaas lukt het niet om haar mini-vuur ook echt brandend te krijgen. Josephine maakt zich intussen zorgen over de kippen die vrij rondlopen in het dorp. ‘Lopen die niet weg? En zorgt er wel iemand voor ze als het museum dicht is?’ De vuurmaker stelt haar gerust. ‘De kippen scharrelen hier gewoon hun eigen eten bij elkaar. Zo gebeurde dat vroeger ook.’

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Rob Keeris

Broodjes

Het testteam heeft inmiddels wel een beetje honger gekregen. Dat komt goed uit want even verderop is een groot kampvuur waarboven kinderen broodjes aan het bakken zijn. Ruben zoekt uit waar deeg te krijgen is. Dat valt even tegen. Wie in het museum een broodje wil, moet daar hard voor werken. De testers krijgen elk een handje graan dat ze met een speciale vijzel tot meel moeten malen. Daar komt water bij en dan kan eindelijk het bakken boven het vuur beginnen.

Modderkano

Als de buiken gevuld zijn, is het tijd voor een verfrissend tochtje met een prehistorische kano. Alleen Josephine slaat even over. ‘Die kano ligt vol met modder, daar ga ik echt niet middenin zitten!’ Het kanoën zelf valt ook tegen want de boot, die eigenlijk een uitgeholde boomstam is, moet met één peddel de goede kant op geduwd worden. Gelukkig zit er ook een lang touw aan waarmee de boot vanaf de kant teruggetrokken kan worden.

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Rob Keeris

In de roos

De testers gaan meteen door naar een nieuw huisje voor een nieuwe activiteit. In het pottenbakkershuis mogen ze aan de slag met klei. Een pottenbakker vertelt hoe mensen vroeger potten en sieraden maakten van klei die ze in de zon lieten drogen. Cato en Ruben maken een amulet, een hanger die geluk moet brengen. Josephine probeert een potje te maken, maar als dat mislukt kneedt ze het gewoon om tot een konijntje. Raphael heeft intussen alweer een andere activiteit gespot: boogschieten. Dát willen alle testers dolgraag proberen. Josephine doet een eerste poging. Haar pijl valt ver voor de rieten schietschijf al op de grond. Raphael blijkt een natuurtalent. Al bij zijn eerste poging schiet hij middenin de roos. ‘Als jij in de prehistorie geleefd had, was je vast een beroemde jager geworden’, zegt de boogschietinstructeur. Een leuk compliment, toch is Raphael blij dat hij in 2022 leeft. ‘In de prehistorie hadden mensen het toch wel erg druk met gewone dingen.’ Cato is dat met hem eens. ‘Als ik hier zo rondloop, ben ik wel heel blij dat ik nu leef en niet duizenden jaren geleden’, verzucht ze, ‘Alles kostte toen zó veel tijd!’

Cijfer: 9
+ veel om zelf te doen
+ er lopen mensen rond die het leven van vroeger nadoen
- bij de activiteiten moet je soms wachten voor je aan de beurt bent

Prehistorisch Dorp, Boutenslaan 161b in Eindhoven www.prehistorischdorp.nl

Anderen lazen ook: Op bezoek bij kasteel Helmond

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook