Foto: Kidsweek
TESTTEAM

Op bezoek bij het Rijksmuseum online

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Musea zijn al even dicht, maar veel zijn ook online te bezoeken. Is dat net zo leuk als in het echt? Het testteam zoekt het uit en doet de online sleutelchallenge van het Rijksmuseum in Amsterdam.

‘In het Rijksmuseum hangt een beroemd schilderij: De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn’, weet Anna. Die is heel mooi en groot. ‘Maar alle schilderijen van vroeger zijn mooi’, gaat ze verder. Annalena is dat met haar eens. ‘Vroeger konden ze echt goed schilderen. Het lijken wel foto’s.’ De testers kunnen niet wachten om te beginnen. Toch vinden ze het jammer dat ze niet echt naar het museum kunnen. Tonnie: ‘Maar voor nu is dit een goede optie.’ 

Foto: RijksmuseumDe eregalerij in het Rijksmuseum

Letters verzamelen 

Het testteam begint met de sleutelchallenge. Aan de hand van hints moeten ze tien schilderijen vinden. Bij elk schilderij maken ze een opdracht en zo verzamelen ze tien letters waarmee ze aan het einde een woord moeten maken. De challenge samen oplossen kan niet, maar tegelijkertijd natuurlijk wel. In een ander scherm staat het videogesprek open, zodat ze kunnen overleggen. De testers stappen de eregalerij van het museum binnen, waar vijftig bekende schilderijen hangen. De lichten gaan aan en de kunstwerken komen langzaam tevoorschijn. Ondertussen klinkt spannende muziek. De eerste punten zijn gescoord. Tonnie: ‘Alles is tot in detail uitgewerkt. Heel mooi.’ Annalena is ook enthousiast: ‘Je ziet bijna de penseelstreken op de doeken.’ Op naar de eerste sleutel. ‘Je vindt ’m bij een gezellig familiefeestje’, leest Anna voor. Na een rondje door de hal hebben ze ’m gevonden. Voor de eerste letter moeten ze raden welk spreekwoord te zien is in het schilderij. De testers doen een gok en gaan snel verder. 

Foto: Rijksmuseum

Verliefd stelletje 

Ook de tweede sleutel hebben de testers snel gespot. De derde is iets moeilijker te vinden. ‘Ga op zoek naar een verliefd stelletje’, lezen ze. Anna: ‘Ik zie ’m al! Ik leid jullie er wel naartoe.’ De drie komen bij een huwelijksportret van Frans Hals. Stelletjes werden vroeger bijna nooit samen geschilderd, maar meestal apart van elkaar. En met een serieuze blik, lezen ze. Tonnie: ‘Wat flauw, dit is veel leuker.’ De testers moeten liefdestekens vinden in het schilderij. ‘Welk liefdesteken zie je niet? Een pauw, een klimop, een hartje of een fontein’, leest Anna voor. Dat antwoord is snel gevonden. De derde letter is binnen. 

Foto: RijksmuseumDe opdracht bij het huwelijksportret van Frans Hals.

Het perfecte plaatje   

Voor de vierde opdracht zoekt het testteam mannen met hoedjes. Dat is ook zo gepiept. Daarna speuren ze naar een landschap. Ook dat hebben ze zo gevonden. Voor ze verder gaan, nemen ze nog snel even de tijd om de informatie te lezen over het werk van Jacob van Ruisdael. ‘Het lijkt alsof we in het verleden kunnen kijken. Toch?’ lees Anna voor. ‘Stiekem klopt er veel niet. De zeilen van de boot hangen bijvoorbeeld stil, maar het waait. Hij fotoshopte eigenlijk een beetje, om het perfecte plaatje te krijgen.’ Annalena twijfelt: ‘Ik vind het wel cool dat het niet helemaal klopt. Je maakt de wereld zo mooier dan-ie is.’ 

Foto: Rijksmuseum

Melkmeisje 

De hints bij het volgende schilderij zijn: een meisje, een melkkan en een brood. Over welk schilderij zou dat gaan? Tonnie hoeft niet lang na te denken: ‘Het Melkmeisje van Johannes Vermeer! Daar heb ik deze week nog over geleerd op school. Het schijnt dat Vermeer haar veel opdrachten gaf. De kan de ene keer net iets hoger houden en dan juist weer lager. Melkmeisje, waar bèn je?’ Anna is onder de indruk van het werk. ‘Het is mooi dat er iemand opstaat die minder belangrijk is.’ De testers moeten vier elementen opzoeken in het schilderij en die in de juiste volgorde zetten. Makkie. Weer een letter binnen! 

Foto: RijksmuseumHet Melkmeisje van Johannes Vermeer

Op het nippertje 

En dan moeten de testers naar De Nachtwacht om uit te vinden wat het sterrenbeeld van Rembrandt is. Nadat ze alle schilderijen, de muren én de vloer hebben onderzocht geven ze het bijna op. Het woord dat ze moesten maken van alle letters hebben ze toch al. Maar dan vindt Tonnie op het nippertje het antwoord. En dat voelt toch wel goed. 

Blije testers 

Na een uurtje zit de speurtocht erop en zijn de testers blij. Online schilderijen bekijken is eigenlijk zo gek nog niet. Je kunt ver inzoomen en je bent de enige in de zaal. Anna en Tonnie hebben allebei een keer per ongeluk een belangrijk scherm weggeklikt, maar verder ging het heel soepel. En ook de challenge was leuk. Behalve die laatste vraag dan. ‘Voor sommige vragen moet je eigenlijk wel wat kennis van de geschiedenis hebben. En dat is eigenlijk wel jammer’, zegt Anna. Ze vinden alle drie dat het museum een hoog cijfer verdient. Annalena: ‘De challenge is heel leuk om te doen.’ Tonnie vindt dat alles er gedetailleerd uitziet. ‘Ik ben benieuwd of het Rijksmuseum in het echt ook zo mooi is.’ 

cijfer: 8,6   

+ veel details 
+ leuke opdrachten 
+ leuke informatie bij de schilderijen 
- je hebt kennis van de geschiedenis nodig  

 

Benieuwd welke uitjes en producten het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Hier vind je het een overzicht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

eren interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps