Wiplala set

Op bezoek bij Wiplala

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
kidsweek redactie
Nina
Schouten

Wie kent Wiplala nou niet? Dat kleine toverende, o nee, tinkelende minimannetje uit de boeken van Annie M.G. Schmidt? Hij wandelt door een poppenhuis alsof het een villa is en past met gemak in je zak. De familie Blom merkt al snel hoe dat voelt als Wiplala hen per ongeluk ook klein tinkelt. Wiplala wordt nu verfilmd en Kidsweek was op de filmset.

Of het gek is om te spelen dat je zo groot bent als een duim? Kee (12) die een van de hoofdrollen speelt als Nella Della Blom merkt er bijna niks van: ‘Je kijkt wat meer omhoog, meer is het niet eigenlijk.’ Af en toe had ze het wel lastig, bij emotionele scènes bijvoorbeeld. Zoals wanneer Wiplala afscheid neemt van de familie Blom: ‘We kregen met een buisje tranen in onze ogen gespoten, maar toch is nog moeilijk. Je moet het niet te overdreven doen, maar ook niet te klein want dan zie je het niet op beeld.’

Hollen over de trambaan 

Vandaag worden er scènes opgenomen op de Dam in Amsterdam. Het is koud en vroeg, maar toch al druk. Overal lopen mensen rond die op de set werken, je herkent ze aan hoe druk ze in de weer zijn met lange ladders, camera’s op rails, grote harige microfoons en pizzadozen. Eh… pizzadozen? Om tien uur ’s ochtends? Ja! Want de eerste opname die dag is van een pizzadoos die van de scooter van een bezorger afvalt. Bovenop de pizzadoos zit een klein poppetje geplakt dat Wiplala moet voorstellen. Later in de studio wordt het met een computer door de echte acteur, Géza Weisz, vervangen. Daarna is het tijd voor een actiescène uit het slot van het boek. Na een wild avontuur zien Kee en haar medehoofdrolspelers Sasha (Johannes Blom) en Peter Paul Muller (vader Blom) er gehavend uit. Hun kleren zijn gescheurd, er zitten zwarte vegen op hun wangen en ze rennen zo hard ze kunnen over straat. Het is een spannende scène en het shot moet wel vijf keer over, omdat ze dwars door het drukke verkeer over een trambaan hollen en er steeds een auto of fietser door het beeld rijdt.

Fantasieknopje aan

Na deze laatste buitenopnames zullen de acteurs voornamelijk in een studio in België de special effects opnemen. Dan moeten ze voor een groot groen scherm staan dat ze later in de studio gebruiken om er met een computer van alles op te plakken. Zo brengen ze bijvoorbeeld Atlas tot leven, een reus van een standbeeld dat op het paleis op de Dam staat. Het spelen voor zo’n groen scherm vraagt wat meer fantasie, maar daar heeft Sasha (9) genoeg van: ‘Ik zet gewoon mijn fantasieknopje aan en dan lukt het wel. Ik kijk naar het groene scherm en denk: stel je voor dat daar nu een deur was en die ging open en er kwam een reus.’ Zo hebben ze ook voor een scène moeten fantaseren dat ze op het balkon van het paleis stonden. Daar mochten ze in het echt niet komen, want het koninklijk balkon, ja dat is alleen voor de koning en de koningin!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps