Blauwalg

Op steeds meer plekken vind je blauwalg, hoe kan dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Op steeds meer plekken in Nederland zit blauwalg in het water. Dit jaar zijn er al 150 waarschuwingen geweest voor rivieren en meren waar je beter niet kunt gaan zwemmen, onderzocht de NOS. Wat is blauwalg en hoe herken je het? Drie vragen (en antwoorden) over.

1. Wat is blauwalg?

Blauwalg is een bacterie in het water waar je ziek van kunt worden. Dat komt door de giftige stofjes die de algen aanmaken. Als je water met blauwalg binnenkrijgt kun je bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, koorts of oogirritaties. Vaak gaat dat na een paar dagen vanzelf weer over. Als je gezommen hebt in water met blauwalg kun je het beste direct een douche nemen. 

2. Hoe herken je het?

Blauwalg is een dikke drap dat op het water drijft. Blauwalg is niet altijd blauw, de smurrie kan ook groen of roodbruin zijn. Blauwalg kun je niet alleen zien, maar ook ruiken: het heeft een sterke visgeur. Weet je niet zeker of er blauwalg bij jou in het meer drijft? Dan kun je kijken op www.zwemwater.nl.

3. Waarom is er nu jaar meer blauwalg dan andere jaren?

Dat komt doordat het al lang warm is in Nederland. Het water is daardoor vaak boven de twintig graden, en is er weinig wind: dat is precies wat de algen nodig hebben. Daardoor kunnen ze lekker groeien en zich verspreiden. 

Anderen lazen ook: Zwemmen in rivieren? Beter niet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Test test

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.