ANP

Op veel plekken minder eikenprocessierupsen gespot

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Heb jij dit jaar minder eikenprocessierupsen gezien? Dat kan kloppen! Op veel plekken in Nederland zijn dit jaar minder rupsen gespot. Dat blijkt uit onderzoek naar het plaagdier in verschillende gemeenten.

De kriebelige rups werd tijdens een telling in veel minder bomen geteld dan afgelopen jaren. Ook leken de nesten van het dier op veel plekken kleiner. Goed nieuws, want de rups zorgt in de zomer vaak voor overlast. De haartjes van het plaagdier kunnen nare jeuk en bultjes veroorzaken. Veel gemeenten hebben daarom bomen ingesproeid met middeltjes om de rups te verjagen. En dat lijkt te werken!

Heb jij weleens last van rups? Dit zijn tips tegen de jeuk:

1. Het is heel moeilijk, maar stop met krabben aan de bultjes. Hiervan raken ze juist sneller geïrriteerd. En dat zorgt voor nog meer jeuk...

2. Waarschijnlijk kun je ze niet zien, maar de jeuk wordt veroorzaakt door piepkleine brandhaartjes. Met plakband, een kledingroller of een kleefpleister kun je proberen om ze van je huid te trekken. Wegblazen met een föhn kan ook helpen!

3. Last van je ogen? Spoel ze even onder de kraan of neem een douche. Dit kan ook helpen om de haartjes weg te spoelen van je huid.

4. Doe je kleding in de wasmachine op minstens 60 graden. De kleine haartjes kunnen namelijk zijn vastgehaakt in je kleding. Door je kleding heet te wassen, raak je de haartjes kwijt en kunnen ze geen overlast meer geven.

5. Smeer een verzachtende crème op je huid. Bijvoorbeeld crémes met aloë vera, calendula, of eucalyptus.​

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het voorkomen van de jeuk! Daarom is het verstandig om niet in de buurt van bomen met eikenprocessierupsen te komen en ook niet in het gras te liggen onder de bomen.

giphy

Anderen lazen ook: Rupsen die plastic eten: een oplossing voor vervuiling?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook