Foto: ANP

Oproep: aai en voer de konikpaarden niet!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Verdrietig nieuws over de konikpaarden bij de Oostvaardersplassen. Een kudde van 29 van deze paarden, die in het gebied bij Lelystad leeft, is gisteren geslacht. Volgens Staatsbosbeheer was er geen andere keus. De paarden waren zo opdringerig geworden naar bezoekers, dat het mogelijk gevaarlijk werd.

De konikpaarden zijn volgens boswachter Hans-Erik Kuypers van Staatsbosbeheer het afgelopen jaar door veel mensen geaaid en gevoerd. 'Gevolg hiervan is dat de dieren soms als groep op mensen afkomen, wat bedreigend overkomt en gevaarlijk kan zijn', schrijft Kuypers in een blog. 'Wij willen niet het risico nemen dat er ongelukken zullen gebeuren.'

Groot leefgebied

De dieren zijn een groot leefgebied gewend waar ze zo natuurlijk mogelijk kunnen leven. Staatsbosbeheer vond geen andere plek waar de dieren op die manier konden leven. Er zijn nu nog 26 konikpaarden over in het het natuurgebied. Zij krijgen gezelschap van een groep andere paarden. Staatsbosbeheer roept nu iedereen die de Oostvaardersplassen bezoekt op om afstand te houden van de paarden. 'Kijk naar de dieren, geniet ervan, maar voer, benader of aai ze niet', aldus de boswachter.

Anderen lazen ook: Is er hoop voor 'Texelse' konikpaarden?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook