ANP

Opruimraket weer terug naar aarde

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

Het leek zo’n goed idee: een ruimteschip dat ruimterommel opruimt (snap je het nog?). De onbemande raket Kounotori-6 vertrok vorig jaar. Maar helaas, het plan is mislukt.

Al vijftig jaar lang komt de mens in de ruimte. En dat zorgt voor ontdekkingen, maar ook voor troep! Er zouden wel honderd miljoen stukjes ruimterommel zijn. Oude satellieten bijvoorbeeld, maar ook gereedschappen of raketdelen vliegen razendsnel in een baan om de aarde. En dat is best gevaarlijk voor astronauten en nog werkende satellieten.

700 meter lang
Wetenschappers uit Japan bedachten daar wat op: de Kounotori 6 (de ooievaar). De onbemande raket had een enorme magnetische kabel van wel 700 meter lang, gemaakt van aluminium en staaldraad. Die zou het ruimteafval afremmen en een veilige kant opslingeren. Vervolgens zou het in de atmosfeer verbranden.  

Mislukt
In december kwam het voertuig aan bij het internationale ruimtestation ISS om daar eten, drinken en batterijen te brengen. Daarna zou-ie vertrekken om aan het werk te gaan met opruimen. 
Maar helaas. Het lijkt erop dat de draad niet uitgerold kon worden. Waardoor dat mislukte is nog niet precies duidelijk. De Konoutori is weer op de terugweg naar de aarde. 

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps