Foto: Pixabay

Orka's kunnen leren praten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Deirdre Enthoven
Deirdre
Enthoven

Niet alleen papegaaien kunnen mensen napraten. Ook orka’s blijken bepaalde woorden goed na te kunnen zeggen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Misschien wist je al dat orka's elkaar goed kunnen nadoen? Het zijn sociale dieren die zich aanpassen aan andere orka's. Ze kopiëren gedrag, maar maken ook geluiden na.

Uit een onderzoek van een paar jaar geleden bleek dat ze ook geluiden van andere soorten zoals dolfijnen na konden doen. Daar wilden de onderzoekers meer van weten.

Hallo en daag

Tijdens een nieuw onderzoek werden verschillende testjes gedaan met één orka, de 14-jarige Wikie. Zij werd eerst getraind in het nadoen van bepaalde bewegingen en geluiden van haar orkakalfje. Daarna in het kopiëren van geluiden van orka’s uit een andere groep. En toen ze ook die goed wist na te doen, kreeg ze geluiden van mensen te horen. Korte klanken, zoals hallo, één, twee, en daag. Wikie deed ze al snel precies na.

Imiteren

De orka wist waarschijnlijk niet wat ze zei, maar volgens de onderzoekers is dit wel precies de manier hoe ook kleine kinderen een taal leren: door te imiteren. Omdat het onderzoek nu maar met één orka was, is niet helemaal zeker dat alle orka’s dit kunnen. Daarom gaan de onderzoekers nog meer testen doen, ook met andere orka’s.

Hier vind je allemaal filmpjes van het onderzoek met Wikie.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Dolfijnen spelen computerspelletjes.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wauw echt bijzonder! Sommige honden kunnen het ook. Ik heb daarvan weleens filmpjes gezien op internet. Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.