Bram Grisnigt

Oud-geheim agent stuurt bericht in codetaal

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Zijn leven lijkt net een spannende film. Maar het verhaal van geheim agent Bram Grisnigt is echt. Hij stuurde in de Tweede Wereldoorlog geheime berichten. Donderdag deed hij dat nog één keer.

De Duitsers hadden Nederland bezet. De Nederlandse Bram Grisnigt vluchtte naar Engeland, maar kwam al snel weer terug naar Nederland. De 20-jarige geheim agent sprong met een parachute uit het vliegtuig en begon aan zijn missie.

Codetaal

Met een speciaal apparaatje gaf Grisnigt belangrijke informatie door aan de Nederlandse regering die ook naar Engeland waren gevlucht. In codetaal stuurde hij berichten van verzetsstrijders naar de regering. Die codetaal heet morse en bestaat uit een combinatie van lange en korte tonen. Als je de morsecode opschrijft zie je voor de lange tonen een streepje en voor de korte tonen een punt. De morse-boodschappen gingen bijvoorbeeld over waar de vijand was en op welke plek voedselpakketten werden gedropt.


Bram Grisnigt (links) en zijn vriend Piet Hoekman, die ook in het verzet zat.

Concentratie

De 95-jarige Bram Grisnigt stuurde donderdag nog één keer zo’n morse-bericht naar Engeland. Het is precies 75 jaar nadat hij begon als geheim agent. Door alle fotografen kon Grisnigt zich niet zo goed concentreren. Daardoor kwam maar een deel van het bericht goed over. Toch is hij na al die tijd nog niet vergeten hoe de codetaal werkt. ‘Het zit allemaal nog in mijn hoofd. Nou nee, in mijn vingers’, zegt hij tegen de NOS. Zo klinkt de morse-code:

Steun

Wat Grisnigt schreef in zijn bericht? Hij stond nog een keer stil bij de geheim agenten die de oorlog niet overleefden en alle mensen die hen hebben geholpen. ‘Van de 180 gedropte geheime agenten zijn er 95 gesneuveld. Dat is veel. Maar alle agenten hadden steun nodig van burgers, voor onderdak bijvoorbeeld. Er zijn naast al die agenten waarschijnlijk nog veel meer burgers gestorven die hen hebben geholpen.’

Anderen lazen ook: Bijzonder: vlogs uit de Tweede Wereldoorlog.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps