Unsplash

Oude bommenwerper wordt uit het Markermeer gehaald

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een grote zoekactie in het Markermeer. Daar is het ministerie van Defensie bezig met het omhoog halen van een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. En dat is geen ongevaarlijk klusje!

Met een graafmachine worden de brokstukken de komende tijd uit het water getakeld. Er liggen misschien nog explosieven in het vliegtuig, waardoor dit heel voorzichtig moet gebeuren. Om te zorgen dat niemand gewond raakt wordt de machine daarom van een afstandje aangestuurd door een gps.

Tweede Wereldoorlog

Het vliegtuig stortte 75 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog naar beneden. De bommenwerper was toen waarschijnlijk onderweg om Duitse steden te bombarderen. Op dat moment zaten er zeven Britse en Canadese soldaten in het voertuig. Het omhoog halen van de wrakstukken is voor familie van de overleden soldaten heel belangrijk. De kans bestaat dat er resten van hun dierbaren gevonden worden. 

Zeef

Om alles zo goed mogelijk boven water te krijgen wordt een speciale zeef gebruikt. Deze is heel klein waardoor elk stukje vliegtuig uit het meer kan worden gevist. Nadat alles boven water is zullen de wrakstukken worden schoongemaakt. In totaal gaat de actie ongeveer vier tot vijf weken duren. 

Op deze foto zie je de graafmachine:

Anderen lazen ook: Oorlog stories: Op Insta in de oorlog.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.