ANP

Oudste basisscholier ter wereld overleden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Verdrietig nieuws uit Kenia. Priscilla Sitieni, de oudste basisscholier ter wereld, is op 99-jarige leeftijd overleden. De oude Keniaanse vrouw bewees dat je nooit te oud bent om te leren. Wie was zij? 

Toen Priscilla uit Kenia jong was, kon ze niet naar de basisschool, omdat er geen geld voor was. Maar sinds 2003 geeft de Keniaanse overheid geld aan scholen om gratis lessen te geven. Zo kon Priscilla toch een diploma halen.

Toelaten

Toen ze in de negentig was, besloot Priscilla naar de basisschool te gaan. Maar zo makkelijk was dat niet. De directeur wilde haar niet toelaten, omdat ze te oud zou zijn. Maar na lang smeken, liet de directeur haar in 2015 toch toe.

Gymlessen

Priscilla werkte hard en deed mee aan alle lessen: rekenen, taal, spelling en zelfs gym. Hoewel zij iets minder fanatiek kon sporten dan haar klasgenoten, rende zij tijdens de lessen gewoon mee met de anderen.

Inspireren

Het was Priscilla's droom om dokter te worden. Helaas is haar droom nooit in vervulling gegaan. Maar door haar verhaal inspireerde zij veel kinderen en volwassenen. Priscilla liet zien dat je nooit te oud bent om te leren.

Documentaire

Het verhaal van Priscilla viel ook op in het buitenland. In 2021 kwam een documentaire over de oudste basisscholier ter wereld in Frankrijk uit. De documentaire heet Gogo Oma. Vorig jaar mocht Priscilla naar Frankrijk vliegen om haar eigen documentaire te zien. 

Overleden

Het is niet bekend hoe de oude vrouw uiteindelijk is overleden. Door hartklachen kon Priscilla de laatste drie dagen niet meer naar school. 

Gratis onderwijs

In Nederland moeten kinderen verplicht naar school. Maar in Kenia gaat niet elk kind naar school. Sommige kinderen moeten al werken of kunnen de schoolspullen niet betalen. Sinds het onderwijs gratis in Kenia is, zijn al meer dan 2 miljoen extra kinderen naar school gegaan. Ook meer volwassenen die daarvoor niet naar school konden, gaan naar school.

Anderen lazen ook: Priscilla is 98 jaar en gaat naar de basisschool

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook