Mammoeten

Oudste DNA ooit ontrafeld uit mammoetresten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Wetenschappers hebben het tot nu toe oudste DNA ooit ontrafeld. De mammoetkiezen die ze onderzochten blijken 1,6 miljoen jaar oud!

DNA zit in alles wat leeft. Het is een unieke code met informatie over je lichaam. Als een dier overlijdt, wordt het DNA langzaam afgebroken in heel kleine stukjes.

DNA van paarden

Tot nu toe was het oudste DNA dat ooit ontrafeld was, 560.000 tot 780.000 jaar oud. Dat kwam uit het bot van een paard. Maar deze mammoeten leefden nog véél langer geleden.

Nieuwe techniek

De mammoetresten die zijn onderzocht, zijn al ontdekt in de jaren zeventig. Ze lagen in de altijd bevroren grond in Siberië, waardoor ze goed bewaard zijn gebleven. Om het DNA uit de mammoetkiezen te ontrafelen, moesten de wetenschappers miljoenen stukjes DNA aan elkaar puzzelen. Dankzij nieuwe technieken is dat nu gelukt.

Klimaatverandering

Het ontrafelde DNA vertelt meer over mammoeten dan we tot nu toe wisten. Zo blijkt het om een soort te gaan die nog niet eerder was ontdekt en die familie is van een soort die later in Noord-Amerika leefde. Ook kan het DNA meer vertellen over hoe mammoeten zich aanpasten aan klimaatverandering.

Anderen lazen ook: Komt de mammoet terug?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook