badhuis heerlen

Oudste gebouw van Nederland staat in Heerlen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Een bijzondere ontdekking in Heerlen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd daar een groot badhuis uit de Romeinse tijd opgegraven, maar uit onderzoek blijkt nu dat het gebouw nog ouder is dan gedacht. Sterker nog: het is het oudste gebouw in Nederland.

‘Er zijn weinig overblijfselen in Nederland uit de Romeinse tijd, dus dit opgegraven badhuis is heel uniek’, vertelt archeoloog Karen Jeneson. Ze werkt in het Thermenmuseum, dat speciaal om het oude gebouw heen is gemaakt. ‘Het dak zit er niet meer op, maar je ziet de vloer en de verschillende ruimtes. En op sommige plekken is de muur nog anderhalve meter hoog’, beschrijft ze.

Geen badkamer

‘Als je het ziet, kun je je echt voorstellen dat er tweeduizend jaar geleden mensen zijn geweest. Mensen hadden toen geen badkamer thuis en gingen daarom naar het badhuis. Niet alleen om zich te wassen, maar ook om er te sporten of te ontspannen. En er was ook een dokter bijvoorbeeld.’

badhuis heerlenOnderzoeker Karen Jeneson bij het badhuis in Heerlen

Groot onderzoek

Het badhuis was een paar jaar geleden toe aan een grote opknapbeurt. ‘Op meerdere plekken waren stenen losgegaan. Tijdens het schoonmaken, vonden we nieuwe sporen en gingen we twijfelen aan hoe oud het badhuis eigenlijk is. Met een team zijn we toen een groot onderzoek begonnen.’ Het gebouw bleek veel ouder dan gedacht. Jeneson: ‘We weten nu dat het tussen 60 en 70 na Christus is gebouwd en niet in 125 na Christus. Het is mooi dat we nu weten hoe het echt zit.’

Anderen lazen ook: 810 miljoen jaar: oudste paddenstoel ooit ontdekt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps