Kaas

Oudste kaas ter wereld gevonden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Houd jij van jonge kaas of oude kaas? Wetenschappers hebben wel hele oude kaas gevonden, de oudste ter wereld, in een Egyptische grafsteen. De kaas komt uit de dertiende eeuw voor Christus.

De grafsteen uit de dertiende eeuw was van een burgemeester van de oude Egyptische stad Memphis. In die tijd gaven mensen elkaar grafcadeau's mee. Deze burgemeester kreeg een flink stuk kaas mee (niet die op de foto).

Opnieuw opgegraven

Het graf van de burgemeester werd al in 1885 opgegraven, maar verdween weer door een zandstorm. In 2010 werd het graf voor de tweede keer ontdekt. De wetenschappers vonden er een pot met een gek wit goedje erin. Dat schrijven onderzoekers in het blad Analytical Chemistry.

Koeienmelk

De pot werd onderzocht met behulp van de nieuwste technieken. Al snel ontdekten de onderzoekers dat het om een zuivelproduct ging, en dat de kaasboer het heeft gemaakt met koeienmelk en schapen- of geitenmelk. De kaas zat in een soort doek, die geschikter was voor een vaste stof dan voor een vloeibare stof. Daardoor weten de onderzoekers dat het om kaas ging en niet om bijvoorbeeld melk. Hapje, iemand?

Anderen lazen ook: Bijzonder: oudste fossiel ooit gevonden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook