paddenstoelen

Oudste schimmelfossiel ooit gevonden in Canada

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Onderzoekers hebben in Canada het oudste schimmelfossiel ooit gevonden. Het gaat om een microschimmel die waarschijnlijk tussen de 900 miljoen en één miljard jaar oud is.

De vorige recordhouder, een schimmelfossiel uit Schotland, was 'maar' 410 miljoen jaar oud. Wetenschappers aan de universiteit van Luik ontdekten dat het Canadese fossiel dus veel ouder is. Ze hebben de nieuwe schimmel de Latijnse naam Ourasphaira giraldae gegeven. Probeer dat maar eens uit te spreken! De schimmelsoort is volgens de onderzoekers een voorganger van de paddenstoel zoals wij die nu kennen.

Ouder dan dieren

De vondst van deze schimmel is erg belangrijk, denken de Belgische onderzoekers. Schimmels en dieren zijn namelijk nauw verbonden met elkaar. Het oudste fossiel van een dier is zo’n 635 miljoen jaar oud. Wetenschappers denken nu dat er ook een miljard jaar geleden al dieren leefden op onze planeet. Dat waren dan wel héél kleine en eenvoudige dieren.

Legpuzzelstukje

De bijzondere vondst geeft een beetje meer duidelijkheid over onze planeet, maar ook weer niet heel veel. 'Het fossielenbestand is nog steeds een mysterieuze legpuzzel', zegt hoofdonderzoeker Corentin Loron in het tijdschrift Nature. 'En daar hebben we zojuist een nieuw stukje aan toegevoegd.'

Anderen lazen ook: Naomi (6) vindt fossiel van 65 miljoen jaar oud.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps