Berlijnse muur

Overblijfsel Berlijnse muur ontdekt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Ken jij de Berlijnse muur? Die was 150 kilometer lang en deelde de Duitse hoofdstad jarenlang in tweeën. Iedereen dacht dat er niks van over was. Nu blijkt een stuk van de Berlijnse muur toch nog overeind te staan.

De Berlijnse muur werd in 1961 gebouwd tijdens de Koude Oorlog. Dat was een periode na de Tweede Wereldoorlog. Door dit bouwwerk hoorde een helft van de stad Berlijn bij Oost-Duitsland. Het andere stuk hoorde bij West-Duitsland. 

Streng bewaakt

Maar waarom werd die muur gebouwd? Dat kwam omdat het westen (Amerika, West-Europa) en het oosten (de Sovjet-Unie, wat nu Rusland is) vijanden van elkaar waren. De muur werd daarom heel erg streng bewaakt. Niemand kon dus zomaar van oost naar west reizen of verhuizen. Als je toch probeerde te vluchten, dan liep het slecht met je af. 

Afgebroken

In 1989 werden de mensen in Oost-Duitsland bozer en bozer. Ze wilden meer vrijheid en gingen daarom demonstreren. De regering ging daar uiteindelijk mee akkoord en liet mensen weer vrij reizen naar West-Duitsland.

Kort daarna werd de muur afgebroken. Niemand wilde ‘m meer zien. Hij was voor veel mensen het symbool geworden voor veel verdriet.

Souvenir

Nu blijkt een stukje van de Berlijnse muur toch nog overeind te staan. In 1999 werden de afgebrokkelde bakstenen al ontdekt. De vinder hield het toen geheim omdat hij was bang dat toeristen en souvenirjagers een stukje van de muur zouden hakken.

Filmpje

Hoewel de muur geen leuk verhaal vertelt, gaat de stad Berlijn de overblijfselen beschermen als historisch monument. Dan mag er dus niks mee gebeuren. Ben je benieuwd hoe de laatste resten van de Berlijnse muur eruitzien? In dit filmpje laat RTL Nieuws het zien.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Een muur dwars door Berlijn en Muur van ballonnen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

De oude Sovjet unie is nu NIET Rusland maar veel verschillende landen waaronder Rusland.

Ik zou dit ook geheim laten hoor dit is een mooie ontdekking Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.