Foto: Dreamstime

Overleven doe je zo: heftig weer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Menno
Woudt

‘Als je nu niet ophoudt met klieren, zetten we je uit de auto!’ Dreigen je ouders daar tijdens de vakantie weleens mee? Durven ze heus niet. Maar stel dat je deze zomer tóch in je uppie langs de weg belandt. Hoe overleef je dat dan? Kidsweek vogelt het uit. Deel 3: Menno worstelt zich door extreem weer met weerman Gerrit Hiemstra. 

Regen

Zelf het weer voorspellen

Met handige apps en websites kun je snel zien hoe warm het wordt of wanneer het gaat regenen. Maar wat nu als je even geen internet hebt? Je kunt ook zelf het weer voorspellen. ‘Al is dat best moeilijk’, vertelt Gerrit Hiemstra. Hij heeft er dan ook hard voor moeten studeren. Nu is hij al negentien jaar weerman bij het NOS Journaal. ‘Je kunt het zelf ook zien. Vooral aan hoe snel het weer verandert. Als de lucht de hele dag strakblauw blijft, zal het de dag erna ook wel droog zijn.’ Aan de wolken kun je volgens Gerrit veel zien. ‘Op een zonnige dag kun je soms vliegtuigstrepen zien. Van die dunne sluierwolkjes betekent vaak dat het later gaat regenen. Dat kun je ook zien aan een kring om de zon. Dan moet je op zoek naar een regenjas.’

Donder en bliksemDonder en bliksem

Na een bloedhete, warme zomerdag kun je er donder op zeggen: ’s avonds gaat het onweren. ‘Dat komt omdat ze zon in de zomer harder schijnt’, legt Gerrit uit. ‘De zon warmt de aarde op en de lucht wordt warmer. Die warme lucht stijgt op en botst met de koudere lucht bovenin. Dan ontstaat er een soort kortsluiting.’ Dat gaat gepaard met donder en bliksem. ‘De donkere, dreigende wolken kun je goed zien aankomen. Donderkoppen heten die.’ Aan de donder kun je horen hoe ver de bliksem is. ‘Als je drie seconden na de bliksem de gerommel hoort, is het onweer één kilometer verder.’ Mocht je in een onweersbui terechtkomen: nooit onder een boom gaan staan. ‘Maak je zo klein mogelijk en ga op je hurken zitten’, geeft Gerrit als tip mee. 

ZonAu! Een brandende zon

‘In de middag, rond een uur of half twee, is de zon het krachtigst’, vertelt Gerrit. ‘Zelfs als er wolken voor de zon zitten, kun je nog een flink verbranden.’ De grootste kans om rood aan te lopen, is als je op het water bent. ‘Als je aan het zwemmen bent, of op een boot zit, moet je je goed insmeren. Het water werkt dan als een soort spiegel. De zonnestralen komen dan niet alleen rechtstreeks op je huid, maar worden ook weerkaatst via het water.’ De beste oplossing om de felle zon te overleven is volgens Gerrit ‘om gewoon je kleren aan te houden’. 

Bouwien, Menno en Govrien overleven in het wild

beekjeWater… water!

In de zomer kan het niet alleen bloedjeheet worden, maar ook dor en droog. Dat gebeurt als er lange tijd geen regen valt. ‘In Nederland hebben we best veel water om ons heen,’ legt Gerrit uit, ‘dus extreem droog zal het hier nooit worden. Maar het is weleens voorgekomen dat alle grasvelden bruin en geel waren. Zó droog was het.’ Als het eenmaal droog is, wordt het vaak nog droger. ‘Normaal gebruiken planten een deel van de zonne-energie om water te verdampen. Maar als die verdord zijn, gaan al die zonnestralen naar de grond. Dat merk je ook: als je op zand of over stenen loopt is dat bloedheet. Terwijl met je blote voeten in een grasveld een stuk koeler is.’ Bij droogte moet je genoeg drinken. Geen flesje water bij je? Ga op zoek naar een stromend beekje. Dat water kun je goed drinken en is nog lekker fris ook. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Overleven doe je zo: wilde beesten of Overleven doe je zo: wilde planten.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook