Foto: Dreamstime

Overleven doe je zo: wilde beesten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

‘Als je nu niet ophoudt met klieren, zetten we je uit de auto!’ Dreigen je ouders daar tijdens de vakantie weleens mee? Durven ze heus niet. Maar stel dat je deze zomer tóch in je uppie langs de weg belandt. Hoe overleef je dat dan? Kidsweek vogelt het uit. Deel 2: Govrien temt wilde dieren met dierarts Henk Luten. 

Chimpansee, foto: PixabayChimpansee: niks doen!


Hebben je ouders je middenin de Afrikaanse jungle achtergelaten? Dan krijg je misschien met chimpansees te maken. ‘Als je een wilde chimpansee ziet, moet je eigenlijk niks doen’, vertelt dierenarts Henk Luten. Henk werkt bij Burgers’ Zoo in Arnhem. ‘Je kunt langzaam weglopen, maar kijk ze nóóit recht in de ogen, dan voelen ze zich bedreigd.’ Als ze beginnen te gillen en met stokken gooien, is het foute boel. De dierenarts kan het weten, want voor de apen in de dierentuin is hij de grote vijand. ‘Eén aap spuugt altijd en ze bekogelen me met poep’, vertelt hij. ‘Maar dat doen ze niet bij vreemden, hoor.’ 

Wesp, foto: Wikimedia CommonsWesp: beetje wegwuiven  


‘Wat ik weet van wespen is dat je ze niet moet opjagen’, zegt dokter Henk. ‘Wel kun je ze een beetje wegwuiven.’ Een steek is pijnlijk maar geen ramp, behalve als je allergisch bent. ‘Dan ben je echt de sjaak en moet je naar de dokter’, zegt Henk. Hoewel het lijkt of wespen het áltijd op jou gemunt hebben, is dat echt niet zo volgens Henk. ‘Ze prikken alleen als ze gepest worden.’ Wel komen ze af op zoetigheid. Jamklodders op je handen is dus vragen om problemen!


Adder, foto: Wikimedia CommonsSlang: maak een foto 


In Nederland zitten bijna geen giftige slangen, alleen adders en die bijten bijna nooit. ‘Een slang vlucht liever weg,’ volgens Henk. Doet-ie dat niet, dan kun je lawaai maken. Op de grond stampen of hem met een stokje verjagen. In Australië zitten wel veel giftige slangen. ‘Daar moet je goed opletten en hoge schoenen aan als je de natuur in gaat.’ Word je toch gebeten? ‘Let dan goed op hoe-ie er uit zag en maak als het kan een foto’, zegt Henk. ‘Zo weten artsen precies welk tegengif je nodig hebt.’  


Bouwien, Menno en Govrien overleven in het wild.

Kwal, foto: Pixabay

Kwal: duikpak aan  

‘De kwal is gewoon een vervelend dier’, vindt Henk. Als hij steekt, kun je de plek insmeren met azijn om de pijn te verminderen. In Nederland zwemmen niet veel gevaarlijke kwallen. ‘Maar in Australië sterven ieder jaar honderd mensen aan een kwallensteek’, weet Henk. Daar dobberen nogal gevaarlijke soorten rond. Ben je in je uppie in Australië beland en wil je per se de zee in? Zoek dan eerst een duikpak en bedek je handen en hoofd!  


Spin, foto: PixabaySpin: hoed op je hoofd     

‘Spinnen zijn heel nuttig’, zegt Henk. ‘Ze halen de insecten weg.’ In Nederland zijn geen gevaarlijke spinnen, zoals in Zuid-Amerika, Azië en Australië. ‘Daar moet je oppassen dat je niet door hun web loopt. Je hoeft niet meteen een imkerpak aan of zo, maar een hoed op je hoofd kan geen kwaad’, volgens Henk. Doodslaan vindt hij geen goed idee, ook pakt hij ze liever niet op. ‘Laat de dieren hun ding doen, ik ben meer van het kijken, verwonderen, genieten en delen.’ 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Overleven doe je zo: wilde planten of Wat vind jij van douchen in je onderbroek?

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook