Paard

Paard heeft meer gezichtsuitdrukkingen dan chimpansee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Trappelen met hun hoeven, hinniken, een zwiepende staart: mensen worden steeds beter in het ‘lezen’ van de emoties van paarden. Maar wist je dat paarden ook veel verschillende gezichten kunnen trekken? Hun hoofd laat wel zeventien verschillende emoties zien!

De dieren hebben er zelfs drie meer dan chimpansees, ontdekte de Universiteit van Sussex in Engeland.  Dat is verassend want wetenschappers gingen er lang vanuit dat chimpansees de meeste uitdrukkingen hebben, op mensen na dan. Chimps lijken van alle dieren namelijk het meest op de mens. Hoewel paarden dus veel verschillende gezichten kunnen trekken zijn het er nog altijd tien minder dan die van de mens.

Systeem

De Britse wetenschappers tuurden urenlang naar de paardenhoofden om hun gezichtsuitdrukkingen vast te leggen. Ze maakten een soort systeem met codes waarin staat welke spierspanning en hoofdweging bij welke emotie hoort. Dat systeem werd eerder ook gebruikt bij het bestuderen van katten, honden en chimpansees.

Boos, bang, blij

Voor mensen die met paarden werken is het belangrijk om te weten hoe de paarden zich voelen. Door naar het gezicht van een paard te kijken kunnen ze makkelijker bepalen of het dier verdrietig, bang, blij of boos is.

Deze uitdrukkingen gebruiken paarden vaak:     

paard De intelligente beesten hebben een uitdrukking die lijkt op hoe een mens lacht. Bij paarden betekent het omhoog trekken van de mondhoeken alleen iets anders: onderdanigheid naar een ander paard

paard Paarden hebben dan wel geen wenkbrauwen, toch trekken ze de spieren boven hun oog op als ze zich niet op hun gemak voelen.

paard En bij angst? Dan zetten ze grote verschrikte ogen op!

Anderen lazen ook: Grote zorgen over paarden in Nederlandse maneges.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Heel leuk onderzoek!! Wij hebben zelf paarden en ik vind het geweldig Blij

ik vind het leuk dat jullie dit doen wij hadden het nodig voor school echt handig

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.