Komeet Neowise. Foto: Sonnenborgh

Spot jij superheldere komeet Neowise?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een komeet die vanaf onze aarde te zien is: dat komt maar zelden voor. Deze zomer kun je je vergapen aan Neowise. Zélfs met het blote oog.

Een enorme ijsklont, die nog een beetje smerig is ook. Heel simpel gezegd is dat wat een komeet is. Een brok ijs in het heelal, tussen de één en honderd kilometer groot. Kometen bestaan, naast ijs, uit gas en stof. Ze worden ook wel vuile sneeuwballen genoemd. 

Meeste kans rond middernacht

De komende tijd is er een heel helder exemplaar te zien. Neowise is zo'n vijf kilometer groot. Als de omstandigheden een beetje meezitten, spot je 'm al met het blote oog. Een verrekijker levert een beter plaatje op, dus neem die vooral mee als je gaat spotten. Het AD maakte een handig kaartje, om te weten waar je moet kijken. De meeste kans maak je de komende dagen rond middernacht. Dan lig je normaal gesproken natuurlijk in bed. Maar wie weet knijpen je ouders een oogje toe als je vertelt dat dit echt héél bijzonder is. De laatste keer dat zoiets voorkwam, is alweer zeven jaar geleden. 

Staart van gas en stof

Kometen zijn ontstaan in de 'oertijd' van ons zonnestelsel. Je herkent 'm aan z'n witte staart. Die krijgt-ie, zodra hij dichterbij de zon komt. Dan smelt namelijk zijn buitenste laag. Wat je ziet is dus een streep gas en stof. Komeet Neowise is genoemd naar de NASA-satelliet die hem dit jaar heeft ontdekt. Op 22 juli komt Neowise het dichtst bij de aarde. Zijn afstand tot onze planeet is dan 'maar' 103 miljoen (!) kilometer.

Anderen lazen ook: Wie bedenkt de ultieme maan-wc?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Hoe is het in de vakantie

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.