Foto: Pixabay

Paraplu mee? Kijk naar de wolken!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Als je nu naar buiten kijkt, zie je het misschien: er is storm op komst. Maar hoe zie je op andere momenten nou of je een regenjas aan moet trekken? De wolken geven antwoord.

Of een regenbui in aantocht is, kun je bekijken in een app op je telefoon. Maar je kunt ook in de lucht spieken om te zien wat voor wolk er boven je hoofd hangt. Daaruit kun je best veel opmaken, vertelt meteoroloog Raymond Klaassen. Kijk maar eens naar deze vijf veelvoorkomende wolken. 

1. Cumulus 

Foto Raymond KlaassenDeze mooiweerwolk herken je waarschijnlijk direct. Klaassen: ‘Hij ziet eruit als een bolletje wol. Je kent ’m vast ook wel als stapelwolk. Deze wolken zie je vaak op een mooie zomerdag. Ze kunnen klein zijn, maar ook uitgroeien tot grote gebergtes in de lucht.’ Voor de cumulus hoef je dus niet bang te zijn. Regen komt niet er niet zomaar uit vallen en de blauwe lucht blijft zichtbaar. Zet die zonnebril dus maar op. 

2. Cumulonimbus Foto Raymond Klaassen

Zie je de cumulus groeien en groeien? Pak dan toch maar een regenjas in, want dan kan de wolk uitgroeien tot buienwolk. ‘Uit deze paddenstoelvormige wolk kan regen vallen, maar ook hagel. Doordat er veel energie in zit, kan het ook gaan onweren.’ Deze wolken kunnen wel vijftien kilometer hoog worden. Vooral in de zomer zijn ze groot.’ 

3. Stratocumulus Foto: Raymond Klaassen

Deze lage wolk zorgt voor een grijze deken boven het land. Saai! Veel informatie kun je er dan ook niet uithalen. ‘Het kan gaan motregenen, maar dat hoeft niet. Dat heeft met de dikte van de wolk te maken. Als er wel regen uitkomt, is de wolk donkergrijs. Af en toe zie je wat ribbels in de wolk tevoorschijn komen, doordat lichte en donkere delen van de wolk elkaar afwisselen.’ 

4. Stratus Foto Raymond Klaassen

Het is de hoogste tijd voor een kopje warme choco, want van de stratus krijg je waarschijnlijk een somber gevoel. Ook deze laaghangende wolk zorgt namelijk voor een grauwe, grijze deken, vertelt Klaassen. ‘De wolk lijkt op de stratocumulus, maar is wat egaler grijs. Er kan regen uitvallen, maar vaak komt dat uit een wolk erboven. Wat je kunt verwachten, hangt van het moment af. Op een vroege zomerochtend heb je nog kans dat de zon gaat doorbreken. Maar zie je ’m op een winterse dag, dan is de kans groot dat de grijze wolk niet verdwijnt.’ 

5. Cirrus Foto Raymond Klaassen

Cirrus betekent krul of toefje in het Latijn. En dat is te zien: ‘Deze wolk zorgt voor witte, streperige plukken in de blauwe lucht of juist voor een dunne, witte deken. Vaak schijnt de zon er een beetje doorheen. Omdat-ie zo hoog in de lucht zweeft, bestaat de wolk hoofdzakelijk uit ijs. Vooral in de zomer zie je ’m vaak en meestal gecombineerd met stapelwolken.’ Een regenjas is volgens Klaassen niet nodig. Maar zie je door deze wolk een kring om de zon? Dan zitten er meer ijsdruppeltjes in dan lucht en kun je wel wat regen verwachten.

Anderen lazen ook: Waarom ruikt regen zo lekker?.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook