Foto: ANP
Uitgelegd

Partij BoerBurgerBeweging grote winnaar verkiezingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

De BoerBurgerBeweging (BBB) is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen van gisteren. In bijna alle provincies kreeg de partij de meeste stemmen.

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar er zijn wel al veel tussenstanden bekend. De BBB lijkt dus in bijna alle provincies de grote winnaar. Alleen in de provincie Utrecht is een andere partij de grootste, namelijk GroenLinks.

Partij voor boeren

De partij van Caroline van der Plas zet zich in voor boeren en mensen die buiten de Randstad wonen. Experts denken dat veel mensen op deze partij hebben gestemd omdat ze niet tevreden zijn met de regering. Veel boeren gingen dit jaar al in protest tegen de stikstofregels van het kabinet.

Verliezers

Nu BBB zoveel stemmen heeft gekregen, hebben andere partijen flink verloren. Vooral het CDA van partijleider Wopke Hoekstra, Forum voor Democratie van Thierry Baudet en de VVD van premier Mark Rutte moesten veel stemmen inleveren.

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: ANP

Samenwerken

Dat BBB de grootste is in veel provincies betekent niet dat ze gelijk kunnen gaan besturen. Daarvoor moeten ze eerst overleggen met andere partijen of ze kunnen samenwerken.

Eerste Kamer

Deze verkiezingen gingen niet alleen over de provincies maar ook over de Eerste Kamer. Zij controleren of de Tweede Kamer z'n werk goed doet. De Provinciale Staten kiezen wie er in de Eerste Kamer zitten. Die kiezen natuurlijk voor leden van hun eigen partij, dus die uitslag is daarom nu ook al bekend.

De BBB krijgt daar nu wel vijftien zetels. Ook de partijen GroenLinks en PvdA die samenwerken in de Eerste Kamer hebben samen vijftien zetels. De vier regeringspartijen houden samen nog maar 24 van de 75 zetels over, lang geen meerderheid dus. Het wordt daarom lastiger voor de regering om te besturen.

Anderen lazen ook: Provinciale verkiezingen voor beginners

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook