Solar Team Twente waaide van de weg

Pech en geluk in zonneautorace

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

De ene zonneauto waaide van de weg, een andere vloog in brand. Maar er ligt ook nog een Nederlandse auto aan kop in de World Solar Challenge. Dit is er gebeurd.

De World Solar Challenge wordt elke twee jaar in Australië gehouden. In een paar dagen tijd rijden studenten uit meer dan dertig landen in auto’s op zonne-energie van Darwin naar Adelaide. Een tocht van ruim drieduizend kilometer.

Auto in brand

Al zeven keer won de TU Delft de World Solar Challenge. Ook dit jaar lag het team voorop. Maar in de laatste etappe ging het mis. De coureur rook een brandlucht en zette de auto aan de kant. Zijn teamgenoten konden hem nog net op tijd uit de wagen trekken. Daarna vloog de zonneauto in brand. Wat de oorzaak is, wordt nog onderzocht.

Vattenfall Solar Team kijkt naar hun uitgebrande autoDe auto van het team uit Delft brandde helemaal uit.

Van de weg gewaaid

Een dag eerder ging het al mis bij het team van de Universiteit Twente. Dat lag toen aan kop, maar vloog door een harde windvlaag van de weg. De zonneauto raakte daarbij te beschadigd om verder te rijden.

Twee Nederlandse teams over

Uiteindelijk bleven er nog twee Nederlandse teams over. De auto van de Universiteit Groningen eindigde als vierde in de snelle klasse, waar Delft en Twente ook aan meededen. Een auto uit België won die race. De TU Eindhoven doet mee aan een race voor auto’s waar meerdere mensen in passen. Die wedstrijd is nog bezig en Eindhoven ligt aan kop.

Agoria Solar Team uit België won de raceHet Agoria Solar Team uit België won de race met hun snelle zonneauto.

Anderen lazen ook: Zonne-energie uit de vangrail.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.