Beeld shutterstock

Pianomuziek tegen nachtmerries

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Monsters die je achterna zitten of zonder kleren op school verschijnen. Iedereen heeft wel eens een nare droom. Zwitserse wetenschappers ontdekten dat pianomuziek nachtmerries omtovert tot mooie dromen. 

Aan het onderzoek van de Zwitserse slaap-experts deden 36 proefpersonen mee die vaak last hebben van nachtmerries. Zij sliepen met een speciale hoofdband om. Die band gaf aan hoe diep ze sliepen en wanneer de fase met dromen begon. Op dat moment werd via de band een speciaal piano-akkoord afgespeeld. Bij het wakker worden, vertelden de proefpersonen dat ze fijn gedroomd hadden.

Akkoord

Iedereen die op piano- of gitaarles zit, weet dat een akkoord een combinatie van tonen is die je tegelijk hoort. Bij deze test gebruikten de onderzoekers het C69 akkoord, met de noten C,D, E, G en A. Het akkoord doet volgens de wetenschappers iets met de hersenen waardoor je zachtjes in een nieuwe droom geduwd wordt. Maar waarom juist dit akkoord? Dat heeft er volgens de onderzoekers mee te maken dat het een bekende klank is die in veel liedjes  te horen is. Hoe het komt dat juist deze tonen een positieve draai aan een nachtmerrie geven, moet nog verder worden onderzocht.

Anderen lazen ook: Hallucinaties, ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook