Foto: Rias Immink

Piloten moeten oefening stoppen door kerstverlichting

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Myrthe Timmers
Myrthe
Timmers

Pech voor piloten van vliegbasis Eindhoven. Zij moesten deze week eerder stoppen met een oefening. Ze hadden namelijk last van… kerstverlichting.

Op vliegbasis Eindhoven wordt veel gewerkt met gevechtsvliegtuigen. De piloten daarvan waren aan het oefenen met laag vliegen. Toen ze over Drachten in Friesland vlogen, scheen er vanuit een tuin een kerstlamp op ze. De vliegers hadden daar zoveel last van dat ze moesten stoppen met oefenen. Bedankt hè, kerstversiering.

Lastige combi

Hoe een kerstlampje voor zoveel overlast kan zorgen? Dat komt doordat de vliegers speciale apparatuur gebruikten, waardoor ze al het licht extra goed zien. Dat is handig als ze in een heel donker gebied vliegen, maar irritant als er plotseling iets fels op ze schijnt. En dat deed de verlichting. Dat was namelijk geen klein lampje aan een snoer, maar een laser-lampje die best ver kan schijnen. Die combi leidde dus tot problemen…

Niet expres

De eigenaar van de lamp zegt dat hij de verlichting al een paar jaar gebruikt. Hij heeft ’m nu toch maar uitgezet, want het vliegverkeer verstoren? Dat was zeker niet zijn bedoeling!

Anderen lazen ook: F-16's vliegen Elfstedentocht als afscheid.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook