Foto: Marcel van den Berg
Uitgelegd

Plan tegen te veel dierendrollen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het gaat er al jaren over: er dwarrelt te veel stikstof door Nederland. En nu moet er echt iets aan gedaan worden, vindt minister Van der Wal (Stikstof en Natuur). Daarom maakte zij een drastisch stikstofplan, waar vooral boeren heel zenuwachtig van worden. Een paar weetjes over dit probleem.

Geen goede combinatie 

Stikstof in de lucht is niet erg. Maar deze discussie gaat over twee stoffen die daar niet fijn mee samenwerken: stikstofoxide en ammoniak. Stikstofoxide komt vrij uit uitlaatgassen en bij het gebruik van machines en fabrieken. Ammoniak komt uit drollen en scheten van kippen, varkens en vooral van koeien. De combinatie van die twee stoffen met stikstof is schadelijk voor sommige planten en dieren. Hier lees je meer over het stikstofprobleem.

Meeste uitstoot

De Nederlandse stikstofuitstoot is de hoogste van Europa. Wij stoten zo'n vier keer meer uit dan andere landen uit de EU gemiddeld doen, meldt Milieu Centraal. 

Meer natuur, minder stikstof

Nederland moet 70% minder stikstof uitstoten. Hoe meer natuur in de buurt, hoe minder stikstof in de lucht, is daarbij het idee. In 2030 moeten we op 50% zitten, volgens het nieuwe plan. 131 natuurgebieden in Nederland kunnen daardoor herstellen. 

Groot offer voor boeren 

Provincies krijgen een jaar om plannen te maken voor hun regio. Boeren zullen het grootste offer moeten doen. Zij stoten volgens het RIVM nu meer dan de helft van de stikstof uit. Daarom zullen zij dieren moeten wegdoen of moeten stoppen met hun bedrijf. Wel kunnen zij daarvoor hulp van de overheid krijgen. 

Boos en bang 

Boeren zijn boos en bang voor hun toekomst. Daarom zijn zij van plan om woensdag massaal met tractoren in Den Haag te demonstreren. Volgens hen is het niet alleen aan boeren om dit probleem op te lossen. 

Anderen lazen ook: Gedoe over stikstof: wat is er aan de hand?


Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook