Planeet

Planeet krijgt Nederlandse naam: Nachtwacht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Nachtwacht, zo gaat een verre planeet heten die nu nog de naam HAT-P-6 b heeft. Nederlanders mochten de nieuwe naam verzinnen.

De planeet Nachtwacht draait om ster HAT-P-6, en die heet nu voortaan Sterrennacht. De Nederlandse namen gaan over de hele wereld gelden, dus ook in andere talen.

Namen

De namen Nachtwacht en Sterrennacht zijn goedgekeurd door de Internationale Astronomische Unie, die over alle namen in het heelal beslist. De organisatie bestaat honderd jaar en daarom mochten ruim honderd landen een naam geven aan een ster én een planeet.

Stemmen

Nederlandse sterrenonderzoekers hadden een wedstrijd voor de Nederlandse namen georganiseerd. Ongeveer 13.500 Nederlanders brachten hun stem uit. Het ging tussen vijf combinaties van namen. De combinatie Moederpluis (ster) en Nijntje (planeet) kreeg de meeste stemmen, maar die viel af omdat de namen van de uitgever van het werk van Dick Bruna zijn, de bedenker van Nijntje. 

Schilderijen

Nachtwacht en Sterrennacht zijn vernoemd naar schilderijen van twee beroemde Nederlandse kunstenaars: De Nachtwacht (geschilderd in 1642) van Rembrandt en De Sterrennacht (geschilderd in 1889) van Vincent van Gogh. Dit zijn ze:

Nachtwacht

De Nachtwacht 

De Sterrennacht

De Sterrennacht

Anderen lazen ook: Bedenk jij de beste ster en planeetnaam?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook