Foto: Hanskamp

Plast een koe straks op een wc?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Een koe die naar de wc gaat. Dat klinkt misschien als een mop, maar binnenkort kan het echt. Dankzij de uitvinding van Henk Hanskamp uit Doetinchem: een koeientoilet. En dat is goed voor het milieu.

Koeien plassen wel vijftien liter per dag. Dat komt allemaal onder een rooster in de stallen terecht. Als het daar mengt met koeienpoep, komt ammoniak vrij. Die stof is schadelijk voor het milieu. Hanskamp heeft daarom een oplossing bedacht voor dit ammoniakprobleem: ‘Een koe poept en plast nooit tegelijk. Dat maakt het makkelijk om poep en plas te scheiden met het CowToilet dat we volgend jaar aan boeren willen verkopen’, vertelt de bedenker. Omdat dat plan zó goed is voor het milieu, won Hanskamp vorige week de Achterhoek Open Innovatieprijs.

Trucje

Om urine op te vangen moeten de koeien wel zelf naar het toilet toe komen. En daar heeft Hanskamp een trucje voor: ‘In de stallen staan eetstations waar koeien in gaan staan om brokjes te eten. Als ze uitgegeten zijn, schuift aan de achterkant een bakje naar voren, dat tegen de plaszenuw aantikt. Als die geprikkeld wordt gaat de koe plassen.

Na een tijdje is die prikkel zelfs niet meer nodig en gaan ze uit zichzelf plassen na het eten. De urine wordt bewaard en gebruikt om het land te bemesten. ‘En misschien kunnen we het in de verre toekomst zelfs wel als brandstof voor auto’s gebruiken. Zo heeft straks iedereen er iets aan!’

Ben je benieuwd hoe het koeientoilet eruit ziet? Dat zie je in de video hieronder. 

Anderen lazen ook: Feit of fabel: een varken kan niet omhoog kijken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Vraagtzichaf Blij Duimomlaag
ja en wat is er gebeuaweqwrewwrw

een koe een koe

Juichen Wat apart maar klikt wel goed!

een koe wc zelfs de koeien hebben een wc en wij katten
zitten met zoon stom kattenbak

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.