plastic bakje patat binnenkort verleden tijd

Plastic bekers en bakjes vanaf 2024 verboden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Weg met wegwerpbekers en -borden. Dat zegt een nieuwe wet die ingaat in 2024. Op die manier moet een einde komen aan de 19 miljoen plastic wegwerpverpakkingen die Nederlanders per dag in de prullenbak gooien. 

De nieuwe wet geldt voor producten die je buiten de deur koopt. Op het station, in de speeltuin of een restaurant bijvoorbeeld. Dat betekent dus geen patat meer in een plastic bakje, of een smoothie in een plastic wegwerpbeker. De bedoeling is om zo het eenmalig gebruik van plastic te voorkomen. 

Weg met plastic
Plastic breekt namelijk niet af en is daarom heel slecht voor het milieu. Het komt op een afvalberg of in het riool terecht en stroomt naar de zee. Daar zorgt het voor veel problemen, ook omdat het in kleine stukjes afbrokkelt. Via vissen die het in hun maag krijgen komt het soms zelfs weer terug op ons bord, ons lichaam in. Het is dus slecht voor de natuur en de mens, zo'n wereld vol plastic. 

Herbruikbare bordjes en bekers
Fijn zo'n verbod, maar hoe moet je je patatje dan eten? Vanaf 2024 alleen nog in een zakje of herbuikbaar bakje. De bedoeling is dat al het wegwerpplastic wordt vervangen door herbruikbare borden en bekers. Volgens de nieuwe wet mogen bedrijven er toch voor kiezen om bepaalde plastics nog te blijven gebruiken. Maar dat mag alleen als het echt nodig is, en dan moeten ze meer dan 75% weer inzamelen en hergebruiken.

Anderen lazen ook: Uitgelegd: wat zijn microplastics? 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook