Beeld ANP

Playstations, cola en douchen: alles wordt duurder

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Heb je net met heel veel moeite een PlayStation 5 bij elkaar gespaard? Dan heb je dikke pech. Die spelcomputer wordt ineens tien procent duurder. En dat is niet het enige dat duurder is geworden. 

Meestal worden spelcomputers juist goedkoper als ze al langer bestaan. Maar de Playstation 5 wordt dus juist duurder. De variant met disc-lade gaat nu 549 euro kosten. Dat was 499 euro. De spelcomputer wordt volgens de fabrikant duurder omdat het ook duurder is om de computers te maken.

Hoe kan het dat playstations en ook veel andere dingen duurder worden, of al zijn geworden?

De belangrijkste oorzaak voor de stijgende prijzen is dat gas en stroom flink duurder zijn geworden. Fabrieken zijn daardoor meer geld kwijt om dingen te maken en het kost bijvoorbeeld ook meer om kassen te verwarmen waarin tomaten of paprika’s groeien. En dure benzine voor vrachtwagens die producten naar de winkels rijden, laat de prijzen nóg verder stijgen. Maar ook pretparken moeten meer betalen voor de stroom die nodig is om attracties te laten draaien.

Armer

Als dingen duurder worden, heet dat inflatie. En dat zorgt er weer voor dat de koopkracht afneemt. Dat geeft aan hoeveel een huishouden gemiddeld kan kopen. Als alles duurder wordt, maar je salaris gaat niet omhoog, dan neemt de koopkracht af. Om te voorkomen dat mensen in de problemen komen, denkt de regering na over oplossingen. Maar volgens minister Kaag van Financiën is het nu eenmaal zo dat we samen een beetje armer worden.

Dit werd in een jaar allemaal nog meer duurder:

Hoorntje met één bolletje: was €1,25, is nu €1,50

Negen minuten douchen: was €0,28, is nu €1,05 

Een liter cola: was €1,38 is nu €1,95

Een ritje van veertien kilometer met de auto: was €1,89, is nu: €2,10

Een kaartje voor de Efteling: was €42, is nu €46 

Anderen lazen ook: Duur, duurder, duurst, wat is inflatie? 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook