Roquefort schimmelkaas

Poep laat zien: mensen eten al jáááren kaas

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Wist jij dat mensen al jáááren kaas eten? Dat hebben wetenschappers uit Oostenrijk en Italië laatst ontdekt. Daarvoor moesten ze wel iets vies doen. Ze onderzochten eeuwenoude poep!

HallstattPlaatje, nietwaar? 

In het midden van Oostenrijk ligt Hallstatt. Een fotogeniek plaatsje met een eeuwenoude zoutmijn. Die mijn is een schatkist aan informatie voor onderzoekers. Zout zorgt ervoor dat dingen langer bewaard blijven. Eten, maar ook spullen als kleding, gereedschap en fakkels en dus zelfs poep.

Archeoloog bekijkt oude resten in de zoutmijnEen archeoloog bekijkt oude resten in de zoutmijn (Foto D. Brander/H.Reschreiter/NHMW)

Prehistorische poep

Zo komt het dat archeologen er laatst een hoop oude resten vonden. Er zaten vier stukjes drol tussen: een uit de bronstijd (die was meer dan 3.100 jaar oud), twee uit de ijzertijd (ongeveer 2.700 jaar oud) en een uit de achttiende eeuw. Die stuurden ze naar een laboratorium vol microbiologen.

Stukjes oude poepVier stukjes oude poep van 1 tot 3 centimeter groot (Foto Eurac Research/Frank Maixner)

Prehistorisch borrelplankje

De oude poep bleek te barsten van de informatie. Er zaten bijvoorbeeld bonen in en graankorrels. Resten van prehistorische bloedworst. En in een van de uitwerpselen uit de ijzertijd werden twee schimmels gevonden. Een daarvan is nodig om blauwe kaas te maken. De ander is speciaal ontwikkeld voor het brouwen van bier. Precies de ingrediënten voor een prehistorisch borrelplankje dus!

Darmbacteriën

Door de resten te onderzoeken kregen de wetenschappers ook een beeld van de darmbacteriën die mensen vroeger bij zich droegen. Wat blijkt? Zelfs die uit de achttiende eeuw leken meer op die van de 5.300 jaar oude ijsmummie Ötzi dan op die van ons. Dat betekent dat ons dieet en onze levensstijl flink veranderd is in korte tijd!

Anderen lazen ook: Corona in poep: groot onderzoek naar rioolwater.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook