Associated Press

Poetin wil meer Russen naar Oekraïne sturen om te vechten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Myrthe Timmers
Myrthe
Timmers

‘Meer Russen moeten in Oekraïne gaan vechten’. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd in een toespraak op televisie.

In februari is Rusland een oorlog begonnen tegen zijn buurland Oekraïne. Sindsdien is het de Russen gelukt om de baas te worden in delen van Oekraïne, maar zeker de laatste weken gaat het niet goed met Poetins soldaten. Oekraïne heeft verschillende stukken land terugveroverd.

Niet meer zelf kiezen

Poetin wil daarom extra mensen naar Oekraïne sturen om te vechten. Dat betekent dat mensen niet meer zelf mogen kiezen of ze in het leger willen: ze kunnen vanaf nu ook worden opgeroepen om mee te doen in de oorlog.

Baas in het oosten

Deskundigen denken dat Poetin met zijn extra grote leger in elk geval wil proberen om de baas te blijven in het oosten van Oekraïne. In dat gebied wonen veel Russen en mensen die Russisch spreken. Volgens Poetin willen zij veel liever bij Rusland horen dan bij Oekraïne.

Oneerlijk stemmen

Om dat te bewijzen, mogen de inwoners van verschillende Oost-Oekraïense gebieden volgende week stemmen of ze zich officieel willen aansluiten bij Rusland. Dat klinkt misschien eerlijk, maar dat is het niet. Deskundigen denken dat Poetin gaat valsspelen als hij verliest, zodat het altijd lijkt alsof hij zijn leger terecht heeft uitgebreid.

Anderen lazen ook: Tips: Wat doe je als je schrikt van nieuws over Oekraïne?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook