Klimaatprotest

Politie Amsterdam grijpt in bij klimaatprotest

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Honderden mensen blokkeerden vandaag de Stadhouderskade, een straat in het centrum van Amsterdam. Ze protesteerden omdat ze willen dat politici de klimaatproblemen serieus gaan nemen. Drie vragen en antwoorden over de demonstratie.

1. Wat willen de actievoerders?

De demonstranten zijn ongeduldig. Ze willen dat de regering nu echt strengere regels maakt om de klimaatproblemen op te lossen. Ook willen ze dat gewone mensen met politici mee kunnen praten over oplossingen.

De demonstranten hadden tenten opgezet en gingen op de grond liggen om te laten zien dat ze het menen.

2. Waarom greep de politie in?

De actievoerders hadden geen toestemming voor hun demonstratie. Daarom moesten ze van politieagenten vertrekken. Zo'n negentig mensen werden gearresteerd. Sommige demonstranten zongen: 'Politie, we houden van jullie, we doen dit voor jullie kinderen.' 

3. Door wie is actie georganiseerd?

Het idee voor het protest komt van Extinction Rebellion (ER). Dat is een internationale groep mensen die vanochtend ook demonstraties in Berlijn, Parijs en Londen organiseerde. De groep zegt dat ze op een 'vreedzame, creatieve en veilige manier' aandacht wil vragen voor de klimaatcrisis. Vorige maand kleurden Zwitserse ER-actievoerders daarom een rivier knalgroen.

Oproep: voor een onderzoek over klimaat zijn we op zoek naar jouw mening! Ben je jonger dan 14 jaar, heb je een paar minuten de tijd en wil je ons helpen? Vul dan hier de enquête in.

Anderen lazen ook: Italiaanse gletsjer zakt naar beneden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind dit aan de ene kant goed en aan de andere kant slecht want ik vind het omdat ze opstaan voor het mileu en ik vind het slecht omdat het niet fijn is voor de toeristen en dat de politie erbij moet komen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.