Politie-agenten op de fiets met zwaailichten

Politie test zwaailichten op de... fiets?!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Bij zwaailichten denk je waarschijnlijk niet meteen aan een fiets, maar eerder aan een snelle politiewagen of ambulance. Toch is het precies wat zes politieteams in Nederland op dit moment testen.

De proef loopt in de regio's Tilburg, Breda, Amsterdam, Groningen, Zoetermeer en Boxtel. Elk team krijgt vier fietsen met de opvallende blauwe verlichting, naast natuurlijk de gewone fietslampjes die ze al hebben.

Onopvallend speuren

'Als politie-bikers zijn we niet altijd goed zichtbaar', zegt politieman te fiets Nick Schuermans. Hij bedacht de proef. Dat is mooi, áls agenten onopvallend in een wijk willen speuren. 'Maar aan de andere kant zijn er ook situaties waarin je juist wel wilt opvallen.' Bijvoorbeeld het verlenen van hulp bij een verkeersongeluk of een spoedmelding op een donkere weg. 'Als fietser ben je toch kwetsbaar in het verkeer.' De speciale verlichting maakt de politie volgens Schuermans ook beter herkenbaar, want bij blauw licht denken veel mensen meteen aan hulpverleners.

Overal zwaailichten op de fiets?

De proef duurt vier maanden. Daarna wordt gekeken of agenten door het hele land blauwe zwaailichten kunnen krijgen.

Anderen lazen ook: Parelhoen maakt dierenambulance knettergek

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het wel goed wat ze doen! Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.