Beeld pixabay

Politie waarschuwt voor groomers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Door de coronacrisis is iedereen vaker online. En dat weten groomers ook. Groomers zijn online kinderlokkers. AMBER Alert en de politie waarschuwen kinderen om extra alert te zijn. ‘Als een onbekende je om een foto vraagt, moet je opletten.’ 

Iedereen zit meer thuis en op internet door het coronavirus. Dat geldt voor kinderen, maar ook voor groomers. ‘Eén en één is twee’, zegt Robbert Salome van de politie. ‘De kans dat ze elkaar ontmoeten is nu dus veel groter.’ Dat denkt ook Europol, de Europese politie. Daarom waarschuwt ze: pas op voor online kinderlokkers. Niet alleen in Nederland, maar in 23 landen.

‘Zo willen we ze voor zijn’, zegt Salome. Een groomer legt contact met een kind per e-mail, chat, social media, game of app zoals TikTok. Vaak begint het met een complimentje. Maar uiteindelijk wil hij iets vervelends, zoals een blootfoto, of afspreken.

Oppassen

Oppassen dus, voor zulke types. AMBER Alert bracht deze week een filmpje uit om kinderen te waarschuwen voor groomers. ‘Het is bedoeld voor ieder kind dat weleens zonder ouders internet’, zegt Julie Bellinkx van AMBER Alert. ‘We willen duidelijk maken dat niet iedereen is wie hij zegt te zijn op internet.’ Wat moet je doen als een onbekende je online aanspreekt? ‘Vertel het aan je ouders, of iemand anders die je vertrouwt’, zegt Robbert Salome. En vergeet niet: ‘Het is nooit jouw schuld.’

 

Anderen lazen ook: TikTok deed te weinig voor veiligheid van gebruikers

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.