Paard Pompeiï  Foto EPA

Prachtig paard in Pompeï

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Je zou denken: alles wat er te vinden is in Pompeï, is ondertussen ook wel gevonden. Maar nee hoor. Wordt er toch nog een prachtontdekking gedaan: een paard. 

De overblijfselen van het dier zijn perfect bewaard gebleven dankzij de dikke laag vulkaanas die het dier ruim 1900 jaar geleden overviel.

Je ziet hier het Pompeï-paard in gips. Italiaanse archeologen vonden namelijk alleen botten en vormen. Als een lichaam omhuld door vulkaanas vergaat, blijven de vormen nog te zien. Dus lieten ze de vindplaats zo goed mogelijk met rust en goten vloeibare gips in de holte. Toen het hard was peuterden ze het paard voorzichtig los.

Rijke Romein
Het gietsel is goed gelukt. Er zijn allerlei details te zien. Zo zitten er stukken teugel en harnas in van brons en ijzer. Volgens de experts moet het paard van een rijke Romein geweest zijn. Misschien reden ze samen wel mee in parades. Het dier lag in een stal bij een villa net buiten de stadsmuren. Het is het eerste complete paard dat opgegraven is in Pompeï.

Vulkaanstad
De Romeinse stad Pompeiï werd in het jaar 79 als het ware bevroren in de tijd toen de vulkaan Vesuvius uitbarstte. De huizen en inwoners kwamen onder een dikke laag hete as en stenen te liggen. In de loop der jaren verdween de stad steeds meer onder de grond en raakte vergeten. Tot in 1709 een paar boeren die op hun akker aan het werk waren op iets hards stuitten… De opgravingen hebben ons veel geleerd over het leven van de Romeinen in die tijd.

Anderen lazen ook: Kim (13) graaft schat op van duizenden jaren oud.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

omg echt helemaal geen stuk die ontbreekt dat is echt gewoon gaaf Blij

ja echt heel mooi. dode dingen zijn altijd mooi.
sarcastish bedoeld

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps