Klokhuis over scheiden

Praten over scheiden in Het Klokhuis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

Elke jaar krijgen zeventigduizend kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Erover praten is soms moeilijk maar heel belangrijk, vindt Emmeline (14). In een speciale Klokhuis-serie over scheiden vertelt zij samen met andere kinderen hoe het is als je ouders uit elkaar gaan. 

‘Ik was zeven toen mijn ouders gingen scheiden’, vertelt Emmeline. ‘In het begin was ik vooral met de praktische dingen bezig: waar gaat mijn vader wonen? Wie is de nieuwe vriend van mijn moeder? Pas later ging ik er verder over nadenken. Dat kwam door een klasgenootje van wie de ouders ook gingen scheiden. Zij was erg verdrietig. Ik dacht: waarom moest ik niet huilen?’

Emmeline (Het Klokhuis over scheiden)Emmeline in gesprek met Klokhuis-presentator Maurice Lede 

Minder contact

In het begin hadden Emmelines ouders nog geregeld contact maar dat werd langzaam steeds minder. ‘Het hoéfde ook steeds minder omdat er niet meer zo veel geregeld hoefde te worden en mijn zus en ik ouder werden’, legt Emmeline uit. Maar lastig vindt ze het wel. ‘Ik heb weleens het gevoel gehad dat ik er tussenin zat. Dan durfde ik bij mijn vader niet over mijn moeder te praten omdat ik bang was voor zijn reactie. Eerst woonde ik nog de helft van de tijd bij hem. Later ben ik meer bij mijn moeder gaan wonen omdat dat rustiger was. Ik vond het moeilijk om te vertellen, maar hij begreep het wel. 

Bloggen

Om andere kinderen in dezelfde situatie te helpen, schrijft Emmeline blogs voor Villa Pinedo. Op deze website kunnen kinderen van gescheiden ouders terecht voor tips. Emmelines belangrijkste tip: 'Praat met je ouders. En geef je mening. Je hoeft niet te vinden wat zij vinden. Het is belangrijk dat jij vertelt hoe jij erover denkt. 

Het Klokhuis over scheiden is vanaf 19 januari vier donderdagen te zien bij de NTR om 18.25 uur op NPO Zapp. 

Zijn jouw ouders ook gescheiden? Op www.ikdurfniettezeggendat.nl kun jij (anoniem) je verhaal kwijt en lezen hoe andere kinderen met gescheiden ouders zich voelen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik heb self took gescheidenn ouders Allen twee modders end....in heb n donor mn moeder heeft n man an de Anders were been vrouw mn modders zeggen DAT her best special us vinden ze ludou 9jaar

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.