aap baby

Prehistorische apen staken de oceaan over

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Amerikaanse wetenschappers hebben een bijzondere ontdekking gedaan. Zo’n 34 miljoen jaar geleden staken apen met een vlot de oceaan over om vanuit Afrika naar Zuid-Amerika te reizen. 

De apen bouwden niet zelf een vlot maar reisden op afgebroken stukken land. Zo legden ze ongeveer 1.500 kilometer over het water af om in Zuid-Amerika te komen. Een heel lange reis met maar weinig eten. Maar omdat de apen klein waren, konden ze lang zonder voedsel en bereikten ze heelhuids de overkant. 

Tandenonderzoek

De onderzoekers kwamen achter deze ontdekking doordat ze tanden van de apensoort vonden in de Amazone in Peru. Resten van dat dier waren tot nu toe alleen nog maar in Afrika gevonden. De enige manier waardoor de apen in Peru terecht hadden kunnen komen, was dus door de oceaan over te steken.

Uitgestorven aap

De apensoort heet Ucayalipithecus perdita. Een woord dat uit verschillende talen bestaat. Vertaald naar het Nederlands betekent het ‘de verloren aap uit de Amazone’. De prehistorische apensoort is inmiddels wel uitgestorven. 

Anderen lazen ook: Grootste vleesetende zoogdier ooit ontdekt

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps