ruttes toespraak

Premier Rutte zijn toespraak in vijf punten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Meestal zie je premier Rutte met een grote lach op zijn gezicht. Tijdens zijn toespraak maandagavond was-ie wat serieuzer. Zijn speech ging - hoe kan het ook anders - over het coronavirus. Dit is zijn verhaal in vijf punten.

1. Medeleven

De premier begon zijn verhaal met dat het coronavirus veel invloed heeft op Nederland en Nederlanders. 'Veel mensen zullen het gevoel herkennen in een achtbaan te zitten, die steeds sneller gaat rijden.' Hij uitte zijn medeleven aan de nabestaanden van mensen die zijn overleden of die in het ziekenhuis liggen.

2. Kijk naar (betrouwbare) feiten

Het uitbreken van het virus en het aantal besmettingen stijgt snel. Hierdoor hebben veel mensen allerlei vragen: 'Hoe zit het met school? Kan mijn kinderfeestje doorgaan? En hoe lang gaat deze situatie duren? Rutte vertelt dat alles begint met de kennis van deskundigen. Hij noemt voorbeelden zoals Jaap van Dissel van het RIVM. Maar ook virologen, intensive care-artsen en andere specialisten. 

3. Veel Nederlanders krijgen het virus

'De realiteit is dat corona onder is en nog even gaat blijven', vervolgde hij. Een groot deel van de Nederlandse bevolking zal met het virus besmet raken, minstens de helft. Het is belangrijk om iedere dag te blijven kijken naar hoe het gaat. En als het nodig is om andere regels te maken, dan bekijken we dat per dag.

4. Drie verschillende manieren

Volgens de premier zijn er drie manieren om het virus af te remmen.
Optie 1: het virus maximaal controleren en zorgen voor een - zo beheerst mogelijke - verspreiding onder groepen met het minste risico. Op deze manier kan de zorg het aantal zieke mensen goed blijven behandelen.
Optie 2: het virus zijn gang laten gaan. Hiervoor zijn in Nederland niet genoeg bedden en mensen die ouderen en zwakkeren kunnen helpen. Dit scenario is daarom geen optie.
Optie 3: het virus eindeloos tegenhouden. Nederland zou dan maximaal op slot moeten. Dat lijkt misschien een goed idee. Deskundigen zeggen dat dit geen realistische manier is. Nederland zou dan tientallen jaren op slot moeten.

5. Maximaal controle

Rutte liet weten dat er is gekozen om het virus maximaal te gaan controleren, optie 1 dus. Dat gaat over vrij simpele regels zoals geen handen geven en ze vaak wassen. Tot ingrijpender regels zoals grotere bijeenkomsten verbieden en scholen en horecazaken sluiten. Of er meer regels nodig zijn? Dat hangt af van hoe het de komende weken zal gaan, en van nieuwe onderzoeksresultaten.

'Ik reken op u'

Rutte sluit zijn verhaal af door iedereen te bedanken voor de manier waarop regels worden opgevolgd en de woorden: 'Let een beetje op elkaar. Ik reken op u.'

Meer lezen over het coronavirus? Al onze artikelen vind je hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps