Biden tijdens zijn speech. Foto AFP
Uitgelegd

Komen er strengere wapenregels in Amerika?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De Amerikaanse president Biden wil dat het veel moeilijker wordt om wapens te kopen in zijn land. In een toespraak roept hij politici op om dat mogelijk te maken. Want in zijn eentje kan Biden dat niet voor elkaar krijgen. Waarom niet?

Wat heeft Biden gezegd?

In een toespraak richtte Biden zich gisteravond tot de politici in het Amerikaanse Congres. Zij zijn namelijk degenen die wetten maken en erover stemmen en hebben dus met z'n allen veel macht. De president wil onder meer dat de verkoop van wapens aan gewone burgers helemaal wordt gestopt. Ook vindt hij dat iedereen die een wapen wil kopen, eerst moet worden gecheckt. 

Wat ging daar aan vooraf?

Een 18-jarige man liep vorige week dinsdag een school binnen met een vuurwapen. Hij schoot daarmee negentien kinderen dood tussen de negen en elf jaar oud. Ook twee docenten overleden. De dader had kort na zijn achttiende verjaardag twee wapens en heel veel kogels gekocht in een wapenwinkel. Daarmee deed hij volgens de wet niets verkeerd: volwassenen kunnen daar vrij makkelijk wapens kopen.

Is dat niet heel raar?

De meeste Amerikanen vinden van wel, zei Biden in zijn speech. Zeker omdat dit niet de eerste schietpartij is. Zij willen dat de regels nu echt eens strenger worden, zodat het veel moeilijker wordt om aan een wapen te komen. Maar er zijn ook Amerikanen die geloven dat wapens zorgen voor meer veiligheid. Zij willen zichzelf kunnen verdedigen als dat nodig is. 

Gaat het Biden lukken om de regels strenger te maken?

President Biden wil dolgraag een strengere wapenwet, maar dat kan hij niet alleen. De discussie daarover speelt al heel lang. Veel andere politici, uit dat Congres dus, moeten het in stemmingen met hem eens zijn en dat lukt steeds niet. Dat komt deels door de NRA, een machtige organisatie van wapeneigenaren en de wapenindustrie. Zij vinden het hebben van een wapen een recht en weten er met campagnes voor te zorgen dat een hoop mensen stemmen op politici die dat ook vinden. 

Heeft deze speech dan wel nut?

Volgens experts gaat Biden er niet vanuit dat hij snel genoeg Congresleden met zich mee krijgt om de wet aan te passen. Hij hoopt wel dat het Amerikaanse volk in de toekomst op politici gaat stemmen die wél voor verandering zijn.

Anderen lazen ook: BTS op bezoek bij Amerikaanse president

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook