Zeenah, Victor en Gabri

Prijs voor speciale oorbel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Sieraden draag je voor de sier, behalve de oorbel van Zeenah (10), Gabri (10, midden) en Victor (11) van basisschool De Ark in Almere. Ze ontwierpen een oorbel om mensen met diabetes te helpen.

Met het Diabetes Alarm deden de drie mee aan de Junior Innovation Challenge. Die wedstrijd werd georganiseerd door Accenture, een adviesbureau voor bedrijven. 120 groepjes kinderen bedachten een oplossing voor een bestaand probleem. Zeenah en de jongens stonden in de finale en werden derde.

Diabetes

'We kwamen op het idee omdat de dochter van onze juf diabetes heeft. We wilden haar helpen', vertelt Zeenah. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. De patiënten moeten erop letten dat ze niet te veel of te weinig suiker in hun bloed krijgen. Dan kunnen ze duizelig worden of flauwvallen. Ze hebben dan snel hulp nodig. Daar bedachten de drie iets op.

'Het werkt zo: De oorbel is gekoppeld aan een ring. De diabetespatiënt draagt de ring en een familielid de oorbel. De ring meet de bloedsuikerspiegel. Als dat te hoog of te laag is krijgt het familielid een seintje via de oorbel. Dan kan hij of zij de patiënt medicijnen geven of naar het ziekenhuis brengen', vertelt Zeenah.

De wedstrijd

De drie mochten hun idee presenteren voor de jury. Dat was wel even spannend, maar gelukkig ging alles goed. Ook tijdens het uitwerken van het plan waren de taken goed verdeeld: 'Ik was teamleider en de andere twee schrijver en tekenaar.' Of het alarm ook echt gemaakt wordt is nog even afwachten. 'Maar ik vind het al heel leuk dat we zo ver zijn gekomen.'

In het filmpje hieronder leggen de drie hun idee nog eens uit:

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Dit zijn de winnaars van de National Geographic Fotowedstrijd of Tijdreizen met een app.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Slim zeg!!!!! Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps