Shutterstock

Prijzen voor grappigste onderzoeken uitgereikt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Dacht jij altijd al dat wetenschap alleen maar saai en serieus was, dan heb je het mis. Tijdens de Ig Nobelprijs-uitreiking worden prijzen uitgedeeld aan de grappigste onderzoeken van het jaar. Nu hebben verschillende Nederlandse onderzoekers zo'n prijs gewonnen. 

De Ig Nobelprijzen worden altijd vlak voor de echte Nobelprijzen uitgereikt. Hoewel het om onderzoeken gaat die je aan het lachen maken, moeten ze ook heel serieus zijn uitgevoerd en je aan het denken zetten. De prijsuitreiking van de Ig Nobelprijs is altijd een voorstelling vol gekke momenten. Zo mag het publiek vanuit de zaal papieren vliegtuigjes gooien!

Roddelonderzoek

Er zijn verschillende categorieën waarin wetenschappers een prijs kunnen winnen. De Ig Nobelprijs voor de Vrede ging naar een grappig roddel-onderzoek waaraan ook Nederlandse onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam meewerkten. Zij onderzochten op welke momenten je tijdens het roddelen het beste de waarheid kunt vertellen en wanneer het beter is om te liegen. 

Gelijkkloppende hartslagen

Een andere groep Nederlandse onderzoekers kreeg ook een Ig Nobelprijs voor het onderzoek naar hartslagen bij romantische afspraakjes. De wetenschappers ontdekten dat het hart van een stelletje tegelijkertijd gaat kloppen als de personen elkaar aantrekkelijk vinden.

Deurknoppen en eendjes

Een onderzoek naar waarom eenden in een rijtje zwemmen en hoe je het beste met je vingers aan een deurknop kunt draaien vielen ook in de smaak. De wetenschappers van deze onderzoeken gingen ook met een Ig Nobelprijs naar huis.

Anderen lazen ook: Onderzoek naar smakgeluiden wint lachwekkende prijs

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook