Foto: VPRO

Prijzen voor Nederlandse programma's

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

De film Hoe Ky Niels werd heeft een internationale filmprijs gewonnen in Duitsland. De jeugddocumentaire won de Prix Jeunesse International, in de categorie 'echte verhalen voor kinderen van 11 tot 15'. Ook VPRO-programma Beestieboys kreeg een prijs: de kinderjuryprijs voor 'echte verhalen van zeven tot tien jaar'. 

Hoe Ky Niels werd gaat over Niels (13). Niels is geboren als meisje, maar voelt zich veel meer een jongen. De film won vorig jaar al een Rockie Award, een belangrijke Canadese tv-prijs. Kidsweek sprak Niels kort daarna. Hij vertelde dat hij geen rokjes wilde dragen toen hij vijf was, alleen spijkerbroeken.

Toen hij ouder werd, wist Niels het zeker: hij wilde geen meisje zijn. Eerst durfde hij het niet aan zijn moeder te vertellen. Precies daarom deed hij mee aan de film. ‘Ik wil andere kinderen helpen om het te zeggen’, vertelde hij. Hoe hij het in zijn klas vertelde, zie je in de film:

Beestieboys
Het VPRO-kinderprogramma Beestieboys kreeg de kinderjuryprijs in de categorie 'echte verhalen van 7 tot 10 jaar'. In het programma gaan Tim den Besten en Nicolaas Veul op zoek naar de bijzondere band tussen mens en dier. De prijs ging naar een aflevering waarin Tao (10) afscheid neemt van zijn poes Torta.

'Dit is de gaafste prijs die je als kinderprogramma kan winnen', reageerden de presentatoren op hun prijs. De kinderjury in München koos Beestieboys uit bijna vierhonderd programma’s uit zestig landen!

NIEUW
Ook de jeugddocumentaire NIEUW won een Prix Jeunesse: de Unesco Special Prize, voor films die zorgen dat kinderen uit verschillende culturen elkaar beter begrijpen. NIEUW gaat over de Congolese Tanans (8) die als vlcuhteling naar Nederland komt. Je kunt de film hier bekijken. 

Altijd op de hoogte blijven van het nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via FacebookWhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek! 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook