Foto: ANP

Prik tegen HPV-virus straks vanaf 9 jaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

De prik tegen het HPV-virus wordt vanaf 2021 gegeven aan meisjes én jongens vanaf negen jaar. Het virus kan verschillende vormen van kanker veroorzaken.

De prik voorkomt besmetting van het Humaan Papilloma Virus (HPV-virus). Er zijn heel veel verschillende versies van dit virus, waarvan er maar een paar gevaarlijk zijn. Bij meisjes kan HPV als ze ouder worden baarmoederhalskanker veroorzaken. Bij jongens kunnen andere vormen van kanker ontstaan door het virus.

Seksueel overdraagbaar

Daarnaast is de kans dat jongens het virus doorgeven groot. Je kunt het virus namelijk krijgen door te vrijen, maar ook door huidcontact. Daarom gaven gezondheidsdeskundigen eerder al het advies aan de regering om jongens ook in te laten enten. Dat advies heeft Nederland nu dan ook opgevolgd.

Ook eerder

Tot nu toe kregen meisjes de prik als ze twaalf of dertien jaar waren, maar ook daar komt dus verandering in. De spuit wordt nu gezet bij meisjes én jongens als ze negen jaar oud zijn. Dan krijgen ze namelijk ook andere prikken, waardoor alles in één klap geregeld kan worden. Oudere kinderen krijgen ook alsnog een kans om hem te halen. 

Anderen lazen ook: Voorstel: ook jongens voortaan een HPV-prik.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps