ANP

Prikken maar! Het is vandaag World CleanUp Day

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Afvalzak in je hand en prikken maar! Vandaag is het World CleanUp Day: een dag waarop de planeet een grote opruimbeurt krijgt. In 180 landen ruimen mensen vandaag zwerfafval op.

Een hele belangrijke klus, want de aarde ligt bomvol zwerfafval. Dit is hartstikke slecht voor de natuur en dieren, maar ook voor de mens zelf. Tijdens World CleanUp Day zijn er daarom over de hele wereld opruimacties gepland. Ook jij kunt hierbij helpen! Het enige wat je nodig hebt is een afvalzak, een prikstok of handschoenen en… een goede neus voor zwerfafval.  

Wist jij deze 5 dingen al over zwerfafval?

1. Wist jij dat…

Het wel 500 jaar kan duren voordat een rondzwervend stalen blikje uit de natuur verdwijnt? Een postbode-elastiek duurt misschien wel het langste: die verdwijnt namelijk nooit meer helemaal.

2. Wist jij dat…

Ook een bananenschil of klokhuis van een appel zwerfafval is? Fruit komt natuurlijk uit de natuur, maar het zomaar in de bosjes gooien is geen goed plan. Het kan weken tot een paar jaar duren voordat een bananenschil helemaal verdwenen is.

3. Wist jij dat…

Er in Nederland elk jaar zo’n 35 tot 140 miljoen (!) kilo zwerfafval op straat of in de natuur belandt? 1 op de vijf mensen in Nederland gooit weleens afval op straat. En dat terwijl bijna alle Nederlanders, zo’n 95 procent, zich heel erg hieraan ergert!

4. Wist jij dat…

Zwerfafval in je drinkwater terecht kan komen? Als plastic in de natuur terechtkomt, vergaat het nooit. Het breekt wel af tot steeds kleinere stukjes: microplastics. Deze zijn zo minuscuul klein dat ze ook in ons drinkwater terechtkomen.

5. Wist jij dat…

Jaarlijks zo’n twee miljard blikjes verkocht worden? Daarvan belanden er ongeveer 150 miljoen in de natuur. Dat zijn 25 zwembaden vol blikjes! Vanaf volgend jaar komt er statiegeld op blikjes. Hierdoor hoopt de overheid dat er minder in de natuur terechtkomen. 

Anderen lazen ook: Wat doe jij met je afval?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook