vaccinatie inenting

Prikken redden elk jaar 36 kinderlevens

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim Einder
Kim
Einder

Leuk zijn ze niet, de prikken die je als baby, op je vierde en op je negende krijgt. Maar wél belangrijk. Als Nederlandse kinderen niet zouden worden ingeënt worden tegen nare ziektes, zouden daar elk jaar ongeveer 36 kinderen aan overlijden.

Dat blijkt uit cijfers van het RIVM, de organisatie die de prikken heeft bedacht. 

Kinkhoest, difterie, polio, mazelen... het zijn ziektes waar je je héél naar van gaat voelen. Of in het allerergste geval zelfs aan kunt doodgaan. Daarom krijgen kinderen in totaal twaalf inentingen (meisjes dertien). Die moeten voorkomen dat je ziek wordt. 

Bezorgde ouders

Afgelopen jaren werden sommige ouders bezorgd om de prikken. Ze vinden ze niet nodig, omdat de ziektes toch bijna niet meer voorkomen in Nederland. Of omdat ze denken dat je er juist ándere ziekten van kunt krijgen. 

Artsen en het RIVM proberen ouders gerust te stellen. Met deze cijfers bijvoorbeeld, die vandaag in NRC Handelsblad verschenen. De ziektes komen bijna niet meer voor OMDAT iedereen is ingeënt, zeggen experts. Maar als veel mensen stoppen met prikken, kunnen de ziektes wél weer opduiken. 

Even niet lekker

Dat je ernstig ziek kunt worden van een inenting, is nooit bewezen. Wel kun je je na de prik even rot voelen. Soms voel je je even niet lekker, krijg je koorts of pijn. Maar dat gaat allemaal weer over. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps