Beeld pixabay

Proef met koud kunstgras geslaagd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Voetbal of hockey jij op kunstgras? Dan weet je dat dat in de zomer bloedheet kan worden. In Amsterdam hebben ze nu test gedaan met een regenwateropslag die het kunstgras moet koelen. En dat werkt!

Kunstgrasvelden kunnen in de zomer soms wel tot boven de zestig graden warm worden. Niet erg lekker om op te sporten natuurlijk. De gemeente Amsterdam heeft nu onder een paar sportvelden een soort opslagtanks voor regenwater geplaatst. En dat werkt heerlijk verkoelend.

Het idee van het regenwatersysteem is dat het water hetzelfde doet als bij gewoon gras. Het regenwater wordt opgevangen onder het kunstgras. Maar de bovenkant van die opslagplekken is deels open zodat het water ook weer kan verdampen. En juist die damp moet het kunstgras koel houden. 

Graad warmer

En dat lijkt te werken! De kunstgrasvelden bleken op warme dagen nog maar een graad warmer te zijn dan echt gras. De gemeente gaat nog twee jaar door met testen. Als het ook op andere plekken blijkt te werken, krijgen meer sportclubs in de hoofdstad waarschijnlijk zo’n ‘cool’ veld.

Anderen lazen ook: Onderzoek: kunstgras is oké.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps